NRS Young Investigator Award naar dr Kim van de Kant (MUMC)

NRS Young Investigator Award naar dr Kim van de Kant (MUMC) voor hooggekwalificeerd onderzoek in astmadiagnosticering
Dr Kim van de Kant, onderzoeker aan het MUMC (Maastricht University Medical Centre) heeft de NRS Young Investigator Award gewonnen. De prijs, een geldbedrag dat te besteden is aan verder onderzoek of verdere opleiding, werd op woensdag 22 april in de Utrechtse Jaarbeurs uitgereikt tijdens de Longdagen.

Dr. Kim van de Kant, als epidemioloog verbonden aan het MUMC, deed samen met haar collega’s onderzoek naar de wijze waarop al in een zeer vroeg stadium astma bij jonge kinderen met luchtwegklachten kan worden vastgesteld.

Dr. Van de Kant licht toe: “Het komt voor dat kinderen al op zeer jonge leeftijd astmasymptomen vertonen, zoals een piepende ademhaling. Dat hoeft echter niet te betekenen dat het kind ook daadwerkelijk astma ontwikkelt. De meeste kinderen hebben namelijk voorbijgaande klachten.
Voor een juiste behandeling van de klachten is het van groot belang dat de diagnosticering correct
is. Hiervoor is weliswaar de Astma Voorspellende Index (API) ontwikkeld, maar deze was – en is –
voor verbetering vatbaar.”

“In de zogenoemde ADEM-studie  onder 202 jonge kinderen met een ‘piepende’ ademhaling hebben wij niet alleen de API (die onder andere klachten navraagt), maar ook andere zaken betrokken bij
de diagnosticering, zoals genetische informatie en uitgeademde biomarkers. (Een biomarker is een indicator voor een bepaalde aandoening, red.). Het resultaat van deze aanpak is dat met een grotere betrouwbaarheid  astma kan worden vastgesteld bij jonge kinderen met luchtwegklachten.”

NRS Young Investigators Award
De NRS Young Investigators Award is een initiatief van Chiesi Pharmaceuticals BV. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Netherlands Respiratory Society (NRS) aan een wetenschapper die in het jaar van de toekenning jonger is dan 36 jaar. Een onafhankelijke professionele jury beoordeelt jaarlijks de inzendingen. De uitreiking van de NRS Young Investigators Award vond plaats tijdens de Longdagen, die op 21 en 22 april in de Utrechtse Jaarbeurs werden gehouden.

 

Publieksprijs
De Publieksprijs ging naar Christof Majoor, longarts in het AMC. Hij ontdekte dat het gebruik van Prednison een effect heeft op de stolling van het bloed. Dit kan leiden tot longembolie.

Bron: Chiesi

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen