Forensische radiologie nu ook in Meander Medisch Centrum

In Nederland is er bij een overlijden soms onduidelijkheid over de doodsoorzaak. Als er mogelijk sprake is van een niet-natuurlijke dood, kan de officier van justitie opdracht geven tot onderzoek. Meander Medisch Centrum is gevraagd in zo’n geval een ‘radiologische sectie’ te verrichten.

Naast het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag (vroeger Rijswijk), het universitair Medisch Centrum Maastricht is Meander Medisch Centrum het derde centrum in Nederland waar deze beeldvorming plaats vindt. Het contract over de samenwerking is vandaag ondertekend.

Forensische radiologieBij dit onderzoek wordt de overledene in een lucht- en waterdichte bodybag in een CT-scanner onderzocht. De beelden die dit oplevert, kunnen duidelijkheid geven over de oorzaak van overlijden. “Dit onderzoek doen wij alleen op verzoek van de officier van justitie. We hebben hypermoderne CT- en MRI- apparatuur in huis, plus zeer ervaren medewerkers. Een aantal medewerkers van Meander heeft ook geholpen bij het radiologisch onderzoek voor de identificatie in Hilversum van de MH17-slachtoffers”, aldus radioloog Ben Heggelman. De CT-scanner in het Amersfoortse ziekenhuis is geschikt om een lichaam van kruin tot teen in één beweging te scannen en de beelden in één datapakket op te slaan. Dat maakt deze CT- beelden acceptabel als bewijs voor de rechtbank. Er valt bijvoorbeeld op te zien of er sprake is van breuken, weke delen letsel, bloedingen of er vreemde voorwerpen in het lichaam aanwezig zijn. Een andere reden dat er voor Meander gekozen is, betreft de voorzieningen in het mortuarium. De koelcellen zijn volledig DNA-proof.

De radiologische beelden gaan van de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde van Meander Medisch Centrum via een beveiligde verbinding naar het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Daar worden deze beoordeeld door een gespecialiseerde radioloog. In de toekomst wordt dit mogelijk ook in Meander Medisch Centrum gedaan. Dit betreft een geheel nieuwe specialisatie binnen de radiologie, waarbij ook het juridische aspect het geheel relatief complex maakt.

Heggelman: “De verwachting is dat er één overledene per week in Amersfoort in de CT-scanner wordt onderzocht. Bij het merendeel zal het toch blijken te gaan om een natuurlijke doodsoorzaak. Onze patiënten en bezoekers merken er niets van, we doen dit onderzoek buiten het reguliere programma om met de grootst mogelijke zorg voor privacy en veiligheid”.

 

Over Meander Medisch Centrum