Opnieuw Keurmerk Microbiologie in Meander MC

Medische Microbiologie_Certificaat

Het laboratorium voor Medische Microbiologie en Medische Immunologie in Meander Medisch Centrum in Amersfoort heeft opnieuw het CCKL-certificaat behaald. Het geeft aan dat de kwaliteit in het laboratorium geborgd is, dat alle processen op orde zijn en altijd alle regels worden nageleefd.

In dit laboratorium worden jaarlijks duizenden onderzoeken uitgevoerd. Ze hebben veelal tot doel om infecties op te sporen en allergieën of immuunziektes aan te tonen. Daarvoor worden bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en micro-organismen onder de loep genomen.

Medische Microbiologie_Certificaat
Medische Microbiologie_Certificaat

Het is nauwkeurig werk, waarbij kwaliteit en veiligheid van het grootste belang zijn. De aanvrager van het onderzoek, zoals een huisarts, medisch specialist of verloskundige, wil immers snel en duidelijk antwoord op de vraag wat er met een patiënt aan de hand is. Pas met een duidelijke diagnose in de hand kan een arts de meeste geschikte behandeling adviseren.

 

“We werken met ruim veertig mensen op dit laboratorium en iedereen heeft zich ingezet voor het opnieuw behalen van het certificaat”, aldus laboratorium-manager Gerard van Dijk. “Kwaliteit leeft erg bij ons. Het is een continu proces, je bent nooit klaar met kwaliteitsverbetering. Omdat we het belangrijk vinden om te weten hoe we scoren, doen we mee aan nationale en internationale kwaliteitscontrolesystemen.” Daarnaast zijn er steeds meer zorgverzekeraars die als eis stellen dat het ziekenhuislaboratorium over het CCKL-keurmerk beschikt.

In Meander Medisch Centrum zijn de drie onderzoekslaboratoria gebundeld in het Laboratoriumcentrum. Alle drie zijn ze CCKL-gecertificeerd. In de toekomst komt er een andere kwaliteitsnorm voor laboratoria, de ISO-15189. Gerard van Dijk: “Ook al is het nog ver weg, we zijn nu al bezig om in 2019 ISO-proof te zijn.”

 Bron: Meander Medisch Centrum

Vorig artikelDe verborgen zin van dementie
Volgend artikelRuim 2 miljoen euro voor moleculair eiwitonderzoek naar taaislijmziekte
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.