PSV-spelers sporten mee met borstkankerpatiënten Catharina Kanker Instituut

Array

De rollen waren donderdagmiddag voor één keer omgedraaid . Zeven vrouwen die vanwege borstkanker chemotherapie krijgen en daarom twee keer per week in het Catharina Ziekenhuis onder fysio-begeleiding fitnessen, werden tijdens hun sportoefeningen aangemoedigd door voetballers van landskampioen PSV. “Wij leven met deze patiënten mee”, aldus PSV-verdediger Jeffrey Bruma. “Het is fijn dat we ze dat vandaag konden laten zien.”


PSV-sterren Adam Maher, Jeffrey Bruma, Jeroen Zoet en Marcel Ritzmaier bezochten samen met mascotte Phoxy het Catharina Kanker Instituut om hun onlangs behaalde landskampioenschap samen met patiënten te vieren. De vrouwen waren onder de indruk van de aanmoedigingen. Hun kinderen even later van de kampioensschaal. Zij mochten samen met de PSV-spelers en de schaal op de foto.

De vrouwen vonden het een mooi gebaar dat de PSV’ers aandacht hadden voor hun situatie. “Vooraf dacht ik dat het vooral leuk zou zijn voor mijn drie zoons om PSV-spelers te ontmoeten”, aldus patiënte Zuhal Ugur. “Voor hen is mijn ziekte ook zwaar, dus ik vind het mooi dat ze nu dit extraatje krijgen. Maar ik merkte tijdens het sporten met de spelers dat ik het zelf ook erg leuk vind. Mooi dat ze aandacht aan ons geven.”

Net als de PSV’ers leveren ook de kankerpatiënten van het Catharina Kanker Instituut wekelijks topprestaties. Chemotherapie is vaak een flinke aanslag op het lichaam, maar juist in deze fase van behandeling is het goed om veel te bewegen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Vrouwen hebben daardoor minder last van bijwerkingen als vermoeidheid, conditieverlies, misselijkheid en pijn. Bovendien hoeft de dosering chemotherapie minder vaak aangepast te worden. Daarnaast wordt het samen sporten met lotgenoten door patiënten als prettig ervaren. In het Catharina Kanker Instituut kunnen vrouwen twee keer per week terecht voor speciaal aangepaste fitness, onder leiding van oncologisch geschoolde fysiotherapeuten.

Recente artikelen