Isala Stoppen met roken poli wederom goede resultaten

Array

stoppen-met-roken1-193x200Het slagingspercentage van de Isala Stoppen met roken polikliniek ligt wederom hoger dan het landelijk slagingspercentage. Het landelijk percentage ligt tussen de 4 en 10% (TNS NIPO, 2012).  Voor de Isala groepsbegeleiding is het slagingspercentage 16% en voor de persoonlijke coaching 10%. Van de totale groep deelnemers kiest 40% voor een groepstraining. Van alle deelnemers die rookvrij zijn na een jaar heeft 83% gebruik gemaakt van hulpmiddelen, waarvan het merendeel nicotinepleisters. Meer informatie: folder Stoppen met roken of via de polikliniek tel. (038) 424 24 56.

Voornaamste reden: astma of COPD
De polikliniek Stoppen met roken van Isala biedt zowel de groepstraining Pakje Kans als individuele coaching. Deelnemers zijn patiënten die worden doorverwezen door huisarts, verpleegkundige of medisch specialist. Zogenaamde zelfverwijzers kunnen ook deelnemen en melden zich via de huisarts of rechtstreeks bij de polikliniek.

Bijna de helft van de deelnemers is doorverwezen door een medisch specialist. Astma of COPD is de meest voorkomende reden waarom mensen willen stoppen met roken. Hart- en vaatziekten wordt als tweede reden genoemd. 61% van de deelnemers heeft een chronische ziekte. Verpleegkundig specialist en trainer Marleen Joxhorst: “Er is bij een flinke meerderheid van de deelnemers een sterke mate van verslaving. In bijna 80% van de gevallen wordt de eerste sigaret binnen dertig minuten na het opstaan gerookt. En dat in combinatie met het feit dat 86% van die deelnemers boven de 25 packyears zit. Dat houdt in dat zij al 25 jaar lang 20 sigaretten per dag roken.”

Gezondheidswinst
Isala vindt het belangrijk rokers te helpen met stoppen. Volgens de trainers van het Stoppen met roken programma  is dat altijd zinvol, ook als je al jarenlang verstokt roker bent. Uit onderzoek is gebleken dat je longfunctie minder snel achteruit gaat als je stopt met roken. Ook als je al jarenlang rookt of een chronische ziekte hebt zoals COPD. En daarmee neemt de kwaliteit van leven toe. Want wie wil niet zelf boodschappen kunnen blijven doen, wandelen met de kleinkinderen, zelfstandig zijn, kortom lekkerder in z’n vel zitten? Ook voor mensen zonder gezondheidsproblemen loont stoppen de moeite. De kans op hartziekten daalt al na 1 jaar met 50%. En wat te denken van het verlagen van de kans op longziekten, diabetes en hartfalen. Kortom, stoppen met roken levert gezondheidswinst op.

Lees ook de recente ervaring van deelnemer Robert Steen met het Stoppen met roken programma van Isala.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen