Studiedag: Ecstasy en het festivalseizoen 2015
ArrayHoe voorkomen we gezondheidsproblemen en incidenten met ecstasy? Deze vraag staat centraal op de door het Trimbos-instituut georganiseerde studiedag Ecstasy en het festivalseizoen 2015 op 10 juni. In de ochtend wordt stilgestaan bij de risico’s en schadelijkheid van ecstasy, ’s middags staan voorlichting, preventie en (na)zorg centraal.
Veilig gebruik van ecstasy bestaat niet. Toch lijkt de partydrug onverminderd populair, is lang niet iedereen op de hoogte van de risico’s en blijft het aantal (ernstige) incidenten stijgen. Reden voor het organiseren van deze studiedag.
Doel van de studiedag is om samen met professionals uit de verslavingszorg, preventiedeskundigen, party-organisatoren, lokale bestuurders en beleidsmedewerkers van overheden kennis en ervaringen uit te wisselen en gezamenlijk na te denken over mogelijkheden om het gebruik van en aantal incidenten met ecstasy te verminderen.
Opzet en sprekers studiedag
De studiedag is verdeeld in een ochtend- en middagprogramma. In de ochtend staan de risico’s en schadelijkheid van ecstasy centraal. Sprekers:
- Raymond Niesink, hoofd van het Drugs Informatie & Monitoring Systeem die ingaat op de ontwikkelingen op de ecstasy markt en acute risico’s.
- Femke Gresnigt, SEH arts bij het OLVG in Amsterdam die vanuit de praktijk stilstaat bij de ernstige klinische incidenten en kenmerken van gebruikers.
- Toxicoloog Klaas Lusthof van het Nederlands Forensisch Instituut over de sterfgevallen gerelateerd aan ecstasy.
Tijdens de middag zijn de thema’s: voorlichting, preventie en (na)zorg. Sprekers:
- Ferry Goossens van het Trimbos-instituut over nieuwe preventie strategieën om het gebruik van uitgaansdrugs te verminderen.
- Festivalorganisator Sjoerd Wynia over de dilemma’s die ondernemers ervaren in de uitgaansindustrie en welke mogelijkheden er zijn voor betere preventie.
- Julie Croiset van Uchelen van de gemeente Amsterdam vertelt hoe Amsterdam zich voorbereidt op het partyseizoen.
- Ronald Litsenburg van Event Medical Service legt uit hoe te interveniëren als het toch misgaat.
- Gerard Alderliefste van Brijder deelt zijn ervaringen en kennis vanuit het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs.
Informatie en aanmelden
De studiedag op 10 juni duurt van 10.00 uur – 16.00 uur en vindt plaats op het Trimbos-instituut, Da Costakade 45, Utrecht.
Het volledige programma vindt u hier.
Deelname is gratis. Opgeven kan bij Marijke de Groot: [email protected] of via tel. 030 2971128.
Er is ruimte voor 80 deelnemers. Bij over-inschrijving wordt gewerkt met een wachtlijst.
Bron: Trimbos Instituut