Q-koorts kent geen grenzen

Array

Q-koorts wordt in veel gevallen vaak niet herkend in Nederland, maar ook in Duitsland lopen patiënten al jaren met klachten zonder te weten dat zij Q-koorts hebben. Op dinsdag 14 april in Schijndel maakte Nieuwsuur opnames tijdens een Q-koortsinformatiebijeenkomst van Q-support. De beelden van de uitzending hebben inmiddels ook onze oosterburen bereikt.

In elk geval 250 mensen met een chronische Q-koortsinfectie weten niet dat ze de bacterie bij zich dragen, schatten deskundigen. Artsen zijn bovendien onvoldoende op de hoogte van de symptomen van QVS (Q-koorts Vermoeidheidssyndroom) en chronische Q-koorts.

geit-q-koortsOnbehandeld kan de chronische infectie dodelijk zijn. Arts Alfons Olde Loohuis is bezorgd: “De mensen die we niet gevonden hebben, gaan waarschijnlijk dood aan de infectie.”

Erkenning in Duitsland
In Heek (net over de grens bij Enschede, in Duitsland) woont een agrariër die zich al jaren moe, zwak en ziek voelde. Zijn arts wist zich geen raad met hem en een diagnose bleef uit. Totdat de Duitser, naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur- waarin de Enschedese Q-koortspatiënt Zoetman vertelt over zijn ziekte-, naar zijn arts ging. Naar aanleiding hiervan werd een bloedtest geregeld en is QVS vastgesteld. Eindelijk ook erkenning voor deze Duitse patiënt.

De organisatie
Q-support is landelijk actief met advies en begeleiding voor Q-koortspatiënten met chronische Q-koorts en mensen met QVS (Q-koorts Vermoeidheidssyndroom). Daarnaast stimuleert Q-support onderzoek naar de gevolgen van Q-koorts en de behandeling ervan. U kunt bij Q-support terecht met (eenvoudige en complexe) vragen op alle leefgebieden: behandeling, werk, inkomen, verzekeringen en met financiële en juridische vraagstukken.

Q-support organiseert in het hele land Q-koortsinformatieavonden voor patiënten en hun familie, voor professionals en overige belangstellenden. Dinsdag 26 mei organiseert Q-support een bijeenkomst in Cultureel Centrum d’n Bogerd in Druten. Aanmelden kan via de site. Voor meer informatie en een compleet overzicht van deze bijeenkomsten, zie ook : www.q-support.nu.

Bron: Q-support

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen