Meer aandacht voor seksualiteit bij borstkankerpatiënten

Array

De mammapolikliniek van Isala Oncologisch centrum ontwikkelde dankzij een subsidie van Stichting Pink Ribbon een methode om seksualiteit bij borstkankerpatiënten makkelijker bespreekbaar te maken. Een aanpak waarbij de patiënt wordt uitgenodigd om problemen aan te geven en waarbij zorgverleners beter weten welke zorg zij kunnen bieden bij seksuele problemen en naar elkaar doorverwijzen als dat nodig is.

Veel vrouwen die behandeld zijn of worden voor borstkanker ervaren problemen met intimiteit en seksualiteit. Pijn bij het vrijen, een afname of verlies van seksueel verlangen komt veel voor.

borstkankerPatiënten ervaren hun lichaam vaak anders na een operatie, bestraling of behandeling. Daarnaast hebben klachten als vermoeidheid en opvliegers vaak indirect invloed op het seksueel functioneren. Echter is het zowel voor de patiënt als voor de zorgverleners lastig om over seksualiteit en intimiteit te praten.

Vragenlijst
Om de problemen makkelijker bespreekbaar te maken, voegde de mammapolikliniek specifieke vragen toe aan een standaard vragenlijst (Lastmeter IKNL, Integraal Kankercentrum Nederland) die de oncologische zorg binnen Nederland gebruikt. ‘Het gaat om vragen over veelvoorkomende problemen die van invloed zijn op seksualiteit’, vertelt Karen Tol, projectleider. ‘Wij vragen de patiënt de vragenlijst in te vullen bij de start van de behandeling met hormonale therapie en na drie maanden. Hierdoor kan de patiënt zich meer uitgenodigd voelen om de problemen met ons te bespreken.’

Isala richtlijn
Naast een uitbreiding van de vragenlijst, ontwikkelden behandelaars uit verschillende specialismen de ‘Isala richtlijn’. De richtlijn geeft handvatten aan zorgverleners om alert te zijn op deze problemen bij patiënten met borstkanker. In de richtlijn staan ook specifieke adviezen, medicatie of andere hulpbronnen. Door de werkafspraken binnen de richtlijn heeft iedere behandelaar inzicht in de opties die hij of zij met de patiënt kan bespreken. Als zorgverleners seksuele problemen bespreekbaar maken en volgens de richtlijn advies geven en verwijzen, verhoogt dit de kwaliteit van de patiëntenzorg.

Over Stichting Pink Ribbon
Stichting Pink Ribbon financiert projecten op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker. Met als doel de juiste behandeling en optimale begeleiding én een beter en langer leven voor iedere borstkankerpatiënt. Stichting Pink Ribbon financierde het project ‘De gêne voorbij’ wat Isala de mogelijkheid bood om kwesties in kaart te brengen rond seksualiteit bij vrouwen met borstkanker.

Bron: Isala

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen