Weinig naadlekkages bij operaties voor dikkedarmkanker in Isala

dikkedarmDe belangrijkste manier om darmkanker te behandelen, is het operatief verwijderen van het stuk darm waar de tumor in zit, waarna er weer een verbinding wordt gemaakt tussen beide darmuiteinden. Risico na deze operatie is een lekkage van die verbinding, de zogenaamde naadlekkage. Het percentage lekkages in Isala Oncologisch centrum lag in 2014 ver onder het landelijke gemiddelde.

Landelijk is het percentage naadlekkages 5,9 procent. Bij Isala was dat afgelopen jaar slechts 1,5 procent. Chirurg Erik van Westreenen: ‘Wij doen het dus goed in vergelijking met veel andere ziekenhuizen. Ook de jaren ervoor scoorden wij al goed.’ Een naadlekkage is een ernstige complicatie met veel gevolgen voor de patiënt. Het leidt namelijk meestal tot een heroperatie met vaak een stoma. Die heroperatie hoeven chirurgen bij Isala dus minder vaak te doen, omdat het percentage naadlekkages zo klein is. Heroperaties vinden overigens ook om andere redenen plaats, bijvoorbeeld voor een nabloeding. Landelijk ligt het percentage heroperaties op 17 procent. Bij Isala is dat 10 procent.

Helemaal geen naadlekkages bij darmoperaties of heroperaties is een utopie. ‘Maar wij willen het aantal natuurlijk wel zo laag mogelijk houden’, zegt de chirurg. ‘Hoe het kan dat wij het zo goed doen? Wij denken onder andere door focus en verdere super specialisatie binnen de chirurgie. Het aantal chirurgen wat deze ingrepen doet, is namelijk kleiner geworden en dat leidt tot meer operaties per chirurg. Tevens zien wij een forse toename van deze operaties door het bevolkingsonderzoek waardoor we nog meer expertise kunnen ontwikkelen.’ De nauwe samenwerking met de anesthesisten en verpleegkundigen op de afdeling zien de chirurgen ook als een positieve ontwikkeling. Hierdoor kunnen zij de zorg tijdens en na de operatie nog beter maken en dat is ook een belangrijke factor in het terugbrengen van complicaties. En als een chirurg verwacht dat het een lastige operatie wordt, dan opereert er altijd een tweede chirurg mee. Bijvoorbeeld bij grote tumoren met ingroei in omliggende organen. Van Westreenen: ‘Wij kijken altijd hoe wij de zorg voor onze patiënten beter en veiliger kunnen maken.’