Q-support roept 20 juni uit tot: Dag van de Q-koortspatiënt

0
474

Op 20 juni aanstaande organiseert Stichting Q-support een Verwendag voor Q-koortspatiënten in De Cacaofabriek in Helmond. Tijdens die dag zal cabaretière Karin Bruers 20 juni uitroepen tot de dag van de Q-koortspatiënten. Zo’n 300
Q-koortspatiënten hebben inmiddels aangegeven naar deze Verwendag te komen.

Nog dagelijks worstelen veel Nederlanders met de gevolgen van een Q-koortsbesmetting. De epidemie is weliswaar al enkele jaren voorbij, maar de gevolgen ervan voor deze mensen niet. Zij kampen met het Q-koortsvermoeidheidsyndroom, waardoor ze chronisch vermoeid blijven, last hebben van gewrichtspijnen, geheugen- en concentratiestoornissen. qsupportAnderen hebben chronische Q-koorts ontwikkeld. Onbehandeld is dat een dodelijke ziekte, omdat de (nog levende) bacterie ontstekingen veroorzaakt in vaten en hartkleppen. Naar schatting betreft het in totaal zo’n 2000 mensen verspreid over heel Nederland.

Herkenning van levensbelang
Voor beide groepen geldt dat erkenning voor de klachten en herkenning van de ziekte
een groot probleem is. Dat is voor chronische Q-koortspatiënten een zaak van levensbelang en voor QVS patiënten een bron van grote eenzaamheid. Velen van hen verloren hun baan, het eigen bedrijf of moesten voortijdig hun studie beëindigen. In combinatie met veel onbegrip van instanties en hun omgeving, zorgt dit voor veel persoonlijk leed.

Q-support
Eind 2013 heeft het ministerie van VWS de onafhankelijke Stichting Q-support in het leven geroepen. Q-support begeleidt en ondersteunt Q-koortspatiënten bij de belemmeringen die zij ervaren in het dagelijks leven. Die doen zich voor op velerlei terreinen: werk, gezondheid, behandeling, deelname aan de samenleving, juridische en financiële vraagstukken. Daarnaast initieert Q-support onderzoek naar Q-koorts en de gevolgen daarvan. Het is uitermate belangrijk meer kennis te verwerven over deze relatief onbekende ziekte die wereldwijd voorkomt, maar nog nooit eerder op een schaal zoals in Nederland. Volgens cijfers van Sanquin zijn naar schatting 50.000 tot 100.000 Nederlanders tussen 2007 en 2012 besmet geraakt.

Alles verloren
De medewerkers van Q-support worden dagelijks geconfronteerd met de schrijnende verhalen van patiënten. Sommigen verloren echt alles; niet alleen hun gezondheid, maar ook hun werk, hun huis en hun relatie. Vandaar dat Q-support deze groep eens op een positieve manier in het zonnetje wil zetten. Op 20 juni is er in De Cacaofabriek in Helmond een programma met afwisselend entertainment, workshops, een film en een proeverij.

Dag van de Q-koortspatiënt
Omdat blijvende aandacht voor de gevolgen van de Q-koorts noodzakelijk is voor de erkenning en herkenning van de klachten en de patiënten, roept Q-support 20 juni bij monde van cabaretière Karin Bruers uit tot de dag van de Q-koortspatiënt. Karin Bruers zal dat doen op de voor haar zo gebruikelijke manier: vol humor en compassie.
Gedurende haar bestaan, tot eind 2018, zal Q-support steeds en zeker op 20 juni op indringende wijze aandacht blijven vragen voor de gevolgen voor de patiënten. Voor meer informatie over Q-koorts en Q-support: www.q-support.nu

Bron: Q-support