Onbegrepen buikpijn bij kinderen

buikpijnPromotie Judith Korterink: ‘Epidemiology, diagnosis and management of functional abdominal pain in children; a look beyond the belly’.
Onbegrepen of functionele buikpijn is een veel voorkomend probleem bij kinderen. Het komt wereldwijde voor bij ruim 13 procent van de kinderen, iets vaker bij meisjes. Het verschijnsel is gerelateerd aan psychosociale problematiek. Dat stelt Korterink in haar proefschrift over functionele buikpijn bij kinderen. Bij de behandeling van deze kinderen is aandacht voor fysieke en psychische aspecten van belang. De eerste stap van de therapie bestaat uit aandacht, het stellen en uitleggen van de diagnose, en zo nodig dieetadviezen.

Vaak verdwijnen de klachten vanzelf. Als dat niet zo is, en het welzijn van het kind verslechtert, is een behandeling gericht op ontspanning een mogelijkheid. Voorbeelden zijn cognitieve gedragstherapie, hypnotherapie of yoga. Het is van belang dat de arts de behandeling individualiseert, met aandacht voor de gehele persoon, zijn of haar zwakheden, mogelijke andere ziekten en persoonlijke voorkeur.

Kinderen met functionele buikpijn rapporteren een verminderde kwaliteit van leven en verzuimen daarnaast frequent van school. De studie van Korterink heeft laten zien dat yoga de buikpijn vermindert, waardoor de kinderen minder verzuimen op school. Het is belangrijk dat deze groep kinderen blijft meedraaien in de maatschappij om zo de prognose van hun ziektebeeld te verbeteren.

Bron: AMC