Meten van functionele remissie

Array

ROM
Manuel Morrens waarschuwt de Vlaamse ggz om niet te snel routine outcome monitoring (ROM) in te voeren. De ervaringen in Nederland leren dat het gebruik van ROM snel kan ontsporen.

Meten van functionele remissie
Durk Wiersma en collega’s onderzochten een nieuwe vragenlijst om het herstel van het sociaal-maatschappelijk functioneren (functionele remissie) vast te stellen bij patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen. De vragen betreffen de domeinen: wonen en zelfzorg; arbeid, opleiding, dagbesteding en sociale contacten. De vragenlijst voldeed goed op enkele psychometrische eigenschappen en lijkt daarmee een aanvulling voor de klinische praktijk en als onderdeel van de ROM.

brein hersen hoofd neuroAngststoornissen tijdens zwangerschap en na de bevalling
Mariska van der Veldt en andere onderzoekers stelden vast dat angststoornissen meer voorkomen tijdens de zwangerschap en na de bevalling en een negatief effect hebben op het kind. Een angststoornis verhoogt weer de kans op een stemmingsstoornis. Diagnostiek en behandeling zijn geboden.

Opleiding
In een opiniestuk plaatsen Paul Naarding en twee andere opleiders kritische kanttekeningen bij de interne aantekening die verworven kan worden in de opleiding tot psychiater voor het aandachtsgebied kinder- en jeugd-, ouderen- dan wel volwassenenpsychiatrie. De uitvoering genereert veel bureaucratische rompslomp. Maar belangrijker is dat het algemene deel van de opleiding in hun ogen te kort is geworden om voldoende competenties te verwerven.

Lees dit en meer in het juninummer van Tijdschrift voor Psychiatrie:

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen