Sneller een betere behandeling door databaseonderzoek

Array

Xpert Clinic realiseert medisch onderzoek in slechts één jaar
Recent databaseonderzoek toont aan dat patiënten met de ziekte van Dupuytren evenveel baat hebben bij een collagenase injectie als bij een operatie die de kromstand van de vingers opheft. Xpert Clinic, een zelfstandig behandelcentrum  voor hand- en polszorg, kwam samen met het Erasmus Medisch Centrum in slechts één jaar tot deze conclusie.

Normaal duurt het een jaar om alleen al een dergelijk onderzoek op te zetten, de uitkomsten volgen pas jaren later. Dat Xpert Clinic zo snel met resultaten naar buiten kan treden, is voor Europese begrippen uitzonderlijk.


Koploperspositie
Die snelheid is te danken aan het uitkomstenregistratiesysteem Pulse, waarin de kliniek in de loop der jaren alle gegevens over haar patiënten heeft opgeslagen. Reinier Feitz, medisch directeur van Xpert Clinic, richtte direct na de start van de kliniek in 2008 deze database in. “We waren koplopers hierin en wisten dat we een enorme hoeveelheid informatie zouden vergaren, een toekomstige bron voor vergelijkend onderzoek.” Arts-onderzoeker Chao Zhou, die het onderzoek naar de ziekte van Dupuytren uitvoerde, kon gebruikmaken van tienduizenden patiëntgegevens. Zhou: “Los van het feit dat patiënten met de ziekte van Dupuytren baat hebben bij dit specifieke onderzoek, kun je in zijn algemeenheid stellen dat dankzij deze manier van onderzoeken alle patiënten veel sneller profiteren van nieuwe en betere behandelmethodes.”

Efficiënter behandelen
De patiëntgegevens in Pulse zijn anoniem. Ze worden niet alleen gebruikt voor medisch onderzoek, maar ook om patiënten efficiënter te behandelen. Feitz: “We maken in het systeem peer groups aan, groepen patiënten met veel overeenkomsten. Dankzij de opgeslagen ervaringen van vergelijkbare patiënten kunnen we heel nauwkeurig voorspellen wat het resultaat van een bepaalde behandeling voor een individuele patiënt zal zijn.” Daarnaast heeft Pulse nóg een voordeel. “Doordat we continu de medische uitkomsten en de patiënttevredenheid meten, krijgen we ook informatie over de kwaliteit van onze artsen en therapeuten. De uitkomsten van deze metingen houden hen scherp en stimuleren tot voortdurend verbeteren.”

Over Xpert Clinic
Xpert Clinic is een specialistisch centrum voor hand- en polszorg, dat zowel eenvoudige, primaire behandelingen als ingewikkelde hersteloperaties uitvoert. In 2014 verwelkomde Xpert Clinic meer dan 10.000 nieuwe patiënten voor een behandeling en voerden de specialisten zo’n 6.500 operaties uit. De kliniek werkt nauw samen met wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, met name op het gebied van onderzoek naar specifieke hand- en polsaandoeningen. Xpert Clinic is aangesloten bij Zelfstandige Klinieken Nederland en voert het ZKN keurmerk, dat zekerheid geeft over uitstekende kwaliteit, service en innovatie.
Xpert Clinic in cijfers, jaarverslag 2014

Het jaarverslag 2014 van Xpert Clinic is hier te downloaden.

Bron: Xpert Clinic

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen