Slachtoffers Jansen Steur door OM in de steek gelaten

0
596

Letselschadespecialist Yme Drost is teleurgesteld dat ex-neuroloog Ernst Jansen Steur in hoger beroep is vrijgesproken van alle medische delicten. Drost stond twee patiënten bij. “De slachtoffers staan in strafrechtelijke zin met lege handen.”
Jansen Steur stelde tussen 1997 en 2003 verkeerde diagnoses. Hij hield patiënten voor dat zij ernstig ziek waren, terwijl dat niet zo bleek te zijn. Het hof vindt dat opzettelijk handelen door Jansen Steur niet is bewezen.

OM openbaar ministerieDrost zegt altijd rekening te hebben gehouden met dit scenario. “Wat ik helaas had verwacht komt uit. Medisch Centrum Twente wordt beloond voor doofpotbeleid”, zegt Drost. “En het OM wordt afgestraft voor het feit dat het veel te laat heeft gehandeld.”

De enkele wetenschap van een aanmerkelijke kans op het schenden van zorgvuldigheidseisen, protocollen en/of richtlijnen is daarvoor niet voldoende. Met de redenering van de rechtbank (en van het openbaar ministerie) is veeleer bewezen dat verdachte (grovelijk) nalatig heeft gehandeld en verwijtbaar risico’s heeft genomen. Verdachte heeft steeds verklaard dat hij fouten heeft gemaakt, maar dat hij niet te kwader trouw heeft gehandeld en dus niet de benadeling van de gezondheid van zijn patiënten heeft gewild dan wel hen in hulpeloze toestand heeft willen brengen/laten.

Dit alles leidt het hof tot het oordeel dat opzet niet bewezen is. Het gevolg daarvan is: vrijspraak van alle aan het oordeel van het hof onderworpen feiten. En de slachtoffers staan met lege handen.

Bronnen: ANP & Drost Letselschade

Vorig artikelZiekenhuizen behandelen steeds minder patiënten
Volgend artikelLekker doorgedraaid! Philadelphia kookt tijdens KunsthalKOOKT & kweekt
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.