EIP Pharma kondigt eerste patiëntdosering aan in een klinische studie in Nederland van een medicijnkandidaat voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer #doctorsonly

EIP Pharma kondigt eerste patiëntdosering aan in een klinische studie in Nederland van een op de hersenen gerichte ontstekingswerende medicijnkandidaat voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer #doctorsonly
– Allereerste humane klinische studie die is ontworpen om de effecten te beoordelen van selectieve p38 alfa kinsaseremming op amyloïde plaques in de hersenen bij patiënten met lichte cognitieve stoornis (MCI) als gevolg van Alzheimer of lichte Alzheimer

EIP Pharma LLC kondigde vandaag aan dat de eerste patiëntdosering is uitgevoerd in een fase-2 klinische studie van VX-745 aan het Alzheimer’s Research Center (ARC) en het VU Medisch Centrum in Amsterdam. VX-745 is een oraal actieve, zeer selectieve en krachtige remmer van het alfa isoform van het eiwitenzym p38 mitogeen geactiveerde eiwit kinase (p38 MAPK alfa). Dr. Philip Scheltens is hoofdonderzoeker van de klinische studie.

brein hersen hoofd neuro1“Uit recente humane genetische data blijkt dat ontsteking een belangrijke aandrijver van ziekten is bij patiënten met symptomatische Alzheimer, terwijl de wetenschap ook uitwijst dat het alfamechanisme p38 MAPK zou kunnen zorgen voor een nieuwe aanpak voor een effectieve behandeling van de specifieke inflammatoire processen en bijbehorende effecten op de neuronale functie”, zei John Alam, MD, Oprichter en CEO, EIP Pharma. “VX-745 is een zeer selectieve antagonist van p38 MAPK alfa, zorgt voor uitstekende medicijnconcentraties in de hersenen en is al in de kliniek gebruikt. Zo zorgt VX-745 vandaag voor een unieke kans om het p38 alfamechanisme klinisch te evalueren in patiënten met de ziekte van Alzheimer.”

“De dynamische positieve emissietomografie (PET) scanningprotocollen die wij hebben ontwikkeld zorgen voor een significante reductie van de variabiliteit die wij anders zien bij het meten van amyloïde plaques in de hersenen bij een standaard PET. Hierdoor kunnen medicijnmechanismen die actief zijn bij het verminderen van de hoeveelheid amyloïde plaques in de hersenen bij patiënten eenvoudig worden gedefinieerd met behulp van kwantitatief dynamische PET-scanning bij klinische studies van het type dat wij uitvoeren bij VX-745”, zei Dr. Bart N.M. van Berckel, MD, PhD, van het Nuclear Medicine & PET Research Department aan het VU Medisch Centrum.

Meer informatie over de klinische studie is beschikbaar op https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02423122.

Over EIP Pharma
EIP Pharma, LLC is een privaat therapeutisch bedrijf gericht op het centraal zenuwstelsel, in Cambridge, Massachusetts, in de VS. Het bedrijf is de eigenaar van een uitgegeven Amerikaans patent (wereldwijd in behandeling) over het gebruik van VX-745 voor het verminderen van bestaande amyloïde plaques in de hersenen in patiënten. EIP Pharma nam in 2012 VX-745 van Vertex Pharmaceuticals in licentie. Dit bedrijf is de ontdekker van VX-745 en het evalueerde het medicijn eerder voor medische indicaties die niet met het centraal zenuwstelsel zijn verbonden.

Bron: EIP Pharma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen