NZa doet onderzoek bij twee ziekenhuizen

verscherpt-toezichtDe Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet onderzoek bij twee ziekenhuizen. Het gaat om het VieCuri Medisch Centrum in Venlo en het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen. De onderzoeken startten gisteren, na aanwijzingen dat de instellingen mogelijk ten onrechte te hoge kosten voor medicijnen hebben opgegeven. De zorg aan patiënten kan tijdens het onderzoek gewoon doorgaan.

De NZa onderzoekt de juistheid van de informatie van de ziekenhuizen om na te gaan of de vermoedens terecht zijn of niet. Het opgeven van te hoge kosten voor medicijnen leidt tot onnodig hogere zorgkosten, die de consument vervolgens moet betalen in zijn premie voor de zorgverzekering en via de belastingen. Vorige week startte de NZa eenzelfde onderzoek bij een ziekenhuis in de Randstad. Vooralsnog is de indruk van de NZa dat dit een kwestie betreft die niet sectorbreed speelt.

De NZa is toezichthouder in de zorg. Als er sprake is van een vermoeden dat zorgaanbieders de wetten en regels overtreden, kan de NZa een onderzoek starten. Dat is geregeld in de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). De NZa kan bij zorgaanbieders nagaan of zij de juiste informatie hebben gegeven over de kosten die zij maken voor de zorg of voor medicijnen. Heeft het ziekenhuis inderdaad onjuiste informatie gegeven, dan kan de NZa handhaven. Bijvoorbeeld door een aanwijzing te geven, of een last onder dwangsom of boete op te leggen. Ook kan de NZa de informatie doorgeven aan andere toezichthouders zoals de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW), de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) of het Openbaar Ministerie (OM).

Bron: NZa