Rare loopjes voor de wetenschap

Array

wandelenHoe ernstig is een extreme loopafwijking voor een gewricht? Dat gaan dr. Simon Mastbergen (UMCU) en zijn team zaterdag 27 juni laten zien op het Utrechtse festival deBeschaving. Op dit festival komen wetenschap, cultuur en muziek bij elkaar. Bij het loopexperiment Ministry of Silly Walks kunnen bezoekers hun eigen bewegingsprofiel laten maken. ‘Onze vakgroep wordt ondersteund door het Reumafonds. Daar willen we de festivalbezoekers graag op wijzen en daarom zullen we in onze tent ook reclame maken voor het Reumafonds’, aldus Mastbergen.

Dr Simon Mastbergen: ‘In het Ministry of Silly Walks (naar een sketch van Monty Python) willen we verschillende looppatronen meten bij festivalbezoekers. Dat doen we met behulp van het GaitSmart systeem. Je bewegingen worden geregistreerd en in beeld gebracht door kleine sensors op het lichaam. We laten festivalgangers op verschillende soorten schoenen lopen, zoals naaldhakken of plateauzolen. Of we geven hen zooltjes waardoor ze o-benen of x-benen krijgen. Op die manier kunnen we afwijkingen aantonen in looppatronen.’

Ludiek & serieus
Op het festival deBeschaving leren de bezoekers op een grappige manier meer over hun eigen looppatroon. Dr. Simon Mastbergen: ‘Maar het achterliggende idee is heel serieus: we willen laten zien dat een extreme loopafwijking op den duur kan leiden tot schade in het gewricht. Onze vakgroep gaat dit systeem ook gebruiken om te kijken in hoeverre specifieke behandelingen ook het looppatroon kunnen beinvloeden.
De steun van het Reumafonds is essentieel voor ons werk. Onze deelname aan dit festival is een mooie gelegenheid om daar aandacht voor te vragen.’

Benieuwd naar uw looppatroon?
Festival deBeschaving vindt plaats in de Botanische Tuinen van het Utrecht Science Park. Zaterdag 27 juni 12.00 – 23.00 uur.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen