Verbeterde behandelmogelijkheden vragen om bezinning Hepatitis C zorg

Array

hepatitisNieuw rapport: Toekomst hepatitis C zorg in Nederland
In een nieuw rapport van de Argumentenfabriek geven 12 deskundigen hun visie en aanbevelingen over noodzakelijke vernieuwing van de hepatitis C zorg in Nederland. Het rapport: Toekomst van de hepatitis C Zorg in Nederland werd vandaag door José Willemse in ontvangst genomen namens het Platform Patiëntenorganisaties Hepatitis.

“Het rapport geeft de hepatitis C zorg overzichtelijk weer en bevat waardevolle input voor een nationaal hepatitisplan,” aldus José Willemse, één van de experts. Ze is verenigingscoördinator van de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV) en initiator van Platform Patiëntenorganisaties Hepatitis: “Eenduidige hepatitiszorg is er niet, maar is hard nodig. De patiënt heeft er recht op dat in elk ziekenhuis, bij elke dokter dezelfde hepatitiszorg wordt geleverd”.
Rapport geeft inzicht
Het rapport is het resultaat van een denktank van twaalf experts die op persoonlijke titel deelnamen. De experts zijn werkzaam als huisarts, specialist, verslavingsarts, of zorgverlener in een GGD, vertegenwoordiger van een belangenorganisatie als Mainline of een patiëntenvereniging als de NLV. In het rapport staan overzichtskaarten die een analyse van de huidige zorg weergeven, de visie op een ideale hepatitiszorg, aangevuld met acties om dit mogelijk te maken.  Onderwerpen zoals kosten en het identificeren van risicogroepen, komen ook aan bod.

Biofarmaceutisch bedrijf AbbVie is initiatiefnemer en maakte de ontwikkeling van het rapport mogelijk. Het rapport Toekomst van de hepatitis C Zorg in Nederland, ondersteunt zorg- en overheidspartijen om bij te dragen aan de nationale opsporing, behandeling en het terugdringen van hepatitis C (nationaal plan), ingezet door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De Wereldgezondheidsorganisatie riep in 2013 alle landen op om dit virus aan te pakken. De Toekomst van hepatitis C Zorg in Nederland is in te zien op www.argumentenfabriek.nl/HCV.

Verraderlijk virus
Hepatitis C is een virus dat een ontsteking van de lever tot gevolg kan hebben. Het virus is overdraagbaar via bloed-op-bloedcontact. Slechts de helft van de naar schatting 40.000 mensen die besmet zijn in Nederland, weet dat ze drager zijn van het virus[1],[2]. Er overlijden nu ca. 500 mensen per jaar aan de gevolgen van hepatitis B en C, 10 keer zoveel als aan HIV (<50 per jaar)[3].

Dankzij de komst van nieuwe geneesmiddelen is deze ziekte steeds beter behandelbaar. Dit vraagt om een heroriëntatie op het gebied van screening, behandeling en nazorg van hepatitis C in Nederland.[4] Op initiatief van biofarmaceutisch bedrijf AbbVie werd een onafhankelijke denktank van experts, medisch specialisten en wetenschappers bijeen gebracht om tot een gedragen visie op zorg voor hepatitis C in Nederland te komen. Het denkwerk werd in goede banen geleid en omgezet in het rapport door De Argumentenfabriek, expert in het inzichtelijk maken van complexe materie.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen