200e RealHealth groep voor behandeling chronische rugpijn gestart

Array

maartenskliniekHet RealHealth pijnmanagementprogramma van de Sint Maartenskliniek heeft afgelopen week de 200e groep deelnemers verwelkomd. Een belangrijke mijlpaal voor dit succesvolle behandelprogramma. RealHealth is een intensief pijnmanagementprogramma voor mensen met chronische rugpijn, die niet kan worden verholpen door traditionele behandelingen of operaties. Het programma wordt aangeboden sinds oktober 2006.

Het doorlopende wetenschappelijk onderzoek, naar de effectiviteit van het programma, laat zien dat deelnemers na afloop beter functioneren en een betere kwaliteit van leven ervaren. De pijnbeleving neemt ook af en men maakt minder gebruik van zorg. Het RealHealth pijnmanagementprogramma is tussen 2004 en 2006 in Engeland ontwikkeld. De Sint Maartenskliniek zet het RealHealth programma in voor patiënten met chronische rugklachten, waarvan verwacht wordt dat een operatie of pijnbehandeling niet tot vermindering van de klachten zal leiden. Tijdens de training leren deelnemers om de negatieve gevolgen van chronische pijn te beïnvloeden, zodat de pijn minder invloed heeft in het dagelijks functioneren. De training start met een intensieve periode van twee weken in Berg en Dal, bewust buiten de kliniek. Deelnemers leren onder andere hun lichamelijke en psychische belastbaarheid op te bouwen, grenzen te stellen, medicatie af te bouwen en mogelijke reïntegratie naar werk adequaat op te pakken. Vervolgens leert men de geleerde vaardigheden toe te passen in de dagelijkse praktijk. Na een maand is de eerste terugkomdag en na een jaar volgt een afsluitende evaluatiebijeenkomst.

Leven terug
Sinds 2006 hebben meer dan 2000 mensen het pijnmanagementprogramma van RealHealth gevolgd. Leidinggevende Desirée Engelbart was er vanaf de eerste behandelgroep in 2006 bij: “Ik ben zeer trots op het feit dat we nu de 200e groep deelnemers hebben verwelkomd. We hebben er als team samen met onze verwijzers hard aan gewerkt om deze mooie mijlpaal te bereiken.” Volgens Engelbart blijft elke groep deelnemers bijzonder: “Veel mensen geven aan dat ze hun leven weer hebben teruggekregen en dat de rugpijn niet meer allesoverheersend is.

Daarnaast horen we vaak dat deelnemers na het volgen van het programma meer zelfvertrouwen hebben, meer ontspannen bewegen en minder pijnmedicatie gebruiken. Die reacties worden ook bevestigd door de waarderingen op Zorgkaart Nederland; meer dan 200 reacties geven een gemiddelde score aan van 8.8 en een aanbeveling van 99%.” [Enkele medewerkers van RealHealth hebben hun reactie gegeven in deze video: https://youtu.be/ipgpfdvG5mg]

Onderzoek
Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat het RealHealth programma een zeer succesvolle aanpak is. Na het volgen van de eerste fase van het programma, na twee weken, geeft het merendeel van de deelnemers aan beter te functioneren en ervaart men al een grotere kwaliteit van leven. Maar er zijn ook structurele verbeteringen geconstateerd. Zo bleek uit ander onderzoek dat twee jaar na het volgen van het RealHealth programma, 79% van de deelnemers een verbetering ervaart in het dagelijks functioneren en 80% ervaart ook een betere kwaliteit van leven. Ondanks het feit dat RealHealth niet gericht is op pijnafname, geven deelnemers aan dat de pijnbeleving afneemt en dat dit ook op langere termijn behouden blijft. Ook is gebleken dat de zorgconsumptie significant is afgenomen door minder of geen medicatiegebruik, artsenbezoek of therapeutische hulpvragen. Meer informatie is te vinden op www.realhealth.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen