APTC kiest leverancier voor bestralingsapparatuur voor protonentherapiecentrum

0
609

Het nieuw te bouwen Amsterdam Proton Therapy Center (APTC) heeft, na een Europese aanbesteding, de leverancier voor de bestralingsapparatuur gekozen. Het APTC is voornemens zijn apparatuur bij het Amerikaanse ProNova Solutions aan te schaffen. Het APTC kiest hiermee voor een innovatieve partner, waarvan de behandelapparatuur vooroploopt op het gebied van beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen en kostenefficiëntie.

ProNova Cone BeamOptimale behandeling voor patiënt
Peter de Kubber, algemeen directeur van het APTC: “Ons uitgangspunt is de meest optimale behandeling voor de patiënt nu en in de toekomst. Daarom hebben we gekozen voor state-of-the-art behandelapparatuur met hoge precisie en veel nieuwe mogelijkheden, die toekomstbestendig is, en waarmee we bovendien uniek wetenschappelijk onderzoek kunnen doen”. De behandelapparatuur van ProNova maakt het mogelijk om snel zogenaamde Cone Beam CT-beelden te maken. Hierdoor is een zeer nauwkeurige verificatie van de behandelpositie mogelijk en wordt onnodige bestraling van omliggend gezond weefsel sterk verminderd. Deze driedimensionale scan vlak voor de bestraling brengt de tumor en andere weken delen in beeld, zodat eventuele afwijkingen ten opzichte van de geplande positie direct gecorrigeerd kunnen worden. Daarnaast kunnen er tijdens de bestraling beelden gemaakt worden zodat ook beeldgestuurde behandelingen tot de mogelijkheden behoren. Door deze en andere technologische innovaties kunnen hoogkwalitatieve behandelingen in korte tijd plaatsvinden, met als gevolg een betere kostenefficiëntie.

Kracht van samenwerking
Het APTC heeft, dankzij de kracht van de samenwerking van AMC, Antoni van Leeuwenhoek en VUmc, een unieke positie op het gebied van oncologische zorg, onderzoek en innovatie, wat essentieel is voor de kwaliteit van protonentherapiezorg op de lange termijn. De behandelapparatuur van ProNova stelt het APTC in staat de kennis en kunde op het gebied van radiotherapie te vertalen naar protonentherapie. “We hebben de ideale partner gevonden om onze ambities op het gebied van innovatie en technologisch leiderschap waar te gaan maken. De beoogde samenwerking maakt dat wij een uiterst geavanceerd protonentherapiecentrum kunnen realiseren, met als doel het best mogelijke klinische resultaat en met zo min mogelijk bijwerkingen voor de patiënt”, aldus prof. dr. Marcel Verheij, als radiotherapeut-oncoloog verbonden aan het APTC.

2018
Het APTC is bezig met de bouwvoorbereiding van het protonentherapiecentrum in Amsterdam om in 2018 de eerste volwassen patiënten en kinderen met kanker te behandelen.

Bron: AVL