LabPON werkt 100 procent digitaal voor klinische diagnose met Philips

Array

Grootste pathologie laboratorium in Nederland stapt als eerste ter wereld over naar volledig digitale werkwijze
Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) kondigde vandaag aan dat het in Hengelo gevestigde LabPON het eerste klinische pathologie laboratorium in de wereld is dat volledig is overgestapt op digitale diagnose. Met deze stap worden vanaf nu alle klinische histologie casussen digitaal geëvalueerd en gediagnosticeerd met de Philips IntelliSite Pathologie oplossing in plaats van met een microscoop. Dit leidt tot een verbeterde efficiëntie, kwaliteit en verhoging van de service van het laboratorium.


Pathologie speelt een cruciale rol in het bepalen van het ziektebeeld, met name kankerdiagnose. Verdachte weefselmonsters worden met een microscoop onderzocht om te bepalen of het weefsel kwaadaardig is, waarna advies wordt uitgebracht over de behandeling. Als het grootste pathologisch laboratorium in Nederland, brengt LabPON advies uit over meer dan 54.000 histologische gevallen per jaar, wat neerkomt op meer dan 300.000 glaasje met menselijk weefsel. Elk van deze objectglaasjes moet worden bereid, bekeken, gediagnostiseerd, gerapporteerd en worden gearchiveerd. Door het digitaliseren van de beelden wordt de samenwerking tussen verschillende locaties vereenvoudigd en kosten gereduceerd. Betere samenwerking vereenvoudigt de toegang tot specialisten, en helpt bij het delen van expertise en kennis in multidisciplinaire discussies wat uiteindelijk bijdraagt aan een betere diagnose voor de patiënt.

“Het digitaliseren van ons werkproces toont onze betrokkenheid aan om ervoor te zorgen dat onze patiënten en klinische collega’s de snelste, meest effectieve en beste geïnformeerde diagnoses krijgen”, zegt Alexi Baidoshvili, patholoog, LabPON. “Het innovatieve pathologie systeem van Philips levert ons de beelden en de snelheid die we nodig hebben, waarbij het IT-product naadloos aansluit bij de bestaande lab systemen, wat een betere samenwerking mogelijk maakt. Het inzicht van Philips in de behoeften van onze pathologen heeft ervoor gezorgd dat zij snel met het systeem aan de slag konden.”

“Digitalisering van pathologie biedt een nieuwe manier om een aantal uitdagingen in dit gebied aan te pakken, met name de sterke groei van het aantal kankergevallen en de enorme hoeveelheid weefselglaasjes die er per jaar gediagnosticeerd moeten worden”, zegt Russell Granzow, General Manager, Philips Digital Pathology Solutions. “Het succes van LabPON in de overgang naar een volledig digitale werkwijze benadrukt de rol die onze oplossingen spelen in het gezondheidszorg continuüm wat een definitieve diagnose en betere zorg voor de patiënt mogelijk zal maken.”

LabPON (115 medewerkers,17 pathologen) is samen met twee andere grote labs in Nederland – het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Isala Klinieken in Zwolle – verbonden in een virtueel netwerk. Dit maakt het voor de 49 pathologen mogelijk om gemakkelijk te kunnen samenwerken, eenvoudig casussen te delen op een beveiligde manier, en consultaties uit te voeren.

LabPON werkt al sinds 2012 aan deze mijlpaal met Philips. Door een gestructureerde aanpak wist men een volledig acceptatie naar digitaal bij de pathologen te realiseren. LabPON en Philips willen hun ervaring delen met andere labs om te helpen bij hun digitale transformatie.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen