ZorgnaZorg maakt verwachtingen waar

Array

Patiënten verlaten ziekenhuis sneller
De beste zorg door de juiste zorgaanbieder op het juiste moment. Dat is de essentie van het project ZorgnaZorg van Treant Zorggroep. Het project ging dit jaar van start bij ziekenhuislocaties Scheper in Emmen en Bethesda in Hoogeveen, nadat tweeënhalfjaar positieve ervaring was opgedaan bij Refaja in Stadskanaal. Door de patiëntenlogistiek te stroomlijnen, wil Treant Zorggroep de door- en uitstroom van patiënten verbeteren. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

thuiszorgDoor vraag en aanbod samen te brengen kan de patiëntenlogistiek worden gestroomlijnd. Daarvoor is een centraal logistiek zorgschakelpunt in Noordoost-Nederland ingericht: ZorgnaZorg. Dit gezamenlijke schakelpunt verbindt een groot aantal noordelijke ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen. Projectleider Zorglogistiek René Sibering legt uit: ‘Als een patiënt nazorg nodig heeft, inventariseert de transferverpleegkundige van het ziekenhuis de benodigde nazorg. Hierbij worden de eventuele voorkeursaanbieders in beeld gebracht, waarna de zorgvraag wordt doorgestuurd naar het schakelpunt ZorgnaZorg. De frontoffice van ZorgnaZorg zoekt met behulp van de zorgmonitor, die een “live” beeld geeft van de beschikbare zorgcapaciteit, naar een match tussen de zorgvraag en het beschikbare aanbod. De verpleegkundigen van ZorgnaZorg zien in één oogopslag welk verpleeg- of verzorgingshuis ruimte heeft. Vaak kan de overplaatsing dan binnen twee dagen worden gerealiseerd.’

Investering

Het inrichten van een regionale zorgmonitor is slechts één deel van het verhaal. Een goede digitale snelweg, het verbeteren van de overdracht en scholing van zorgprofessionals vergen eveneens veel aandacht. Dit kost tijd en geld, maar levert ook veel op. De belangrijkste meerwaarde is dat patiënten die medisch zijn uitbehandeld, sneller het ziekenhuis kunnen verlaten. ‘Dit betekent dat zij eerder aan een revalidatie- of hersteltraject kunnen beginnen’, onderstreept Gerben Bulthuis, orthopedisch chirurg. Hij signaleert een bijkomend voordeel: ‘Een betere doorstroming vermindert de druk op de ziekenhuisbedden. Dit betekent dat we meer patiënten zorg kunnen bieden en dat de kans op opnamestops afneemt. We hoeven minder vaak “nee” te verkopen.’

Maatwerk
Patiënten mogen aangeven welk verpleeg- of verzorgingshuis hun voorkeur heeft. Als daar geen ruimte is, wordt er doorbemiddeld. Dit kan betekenen dat de patiënt en diens familie verder moet reizen. ‘Wachten in het ziekenhuis totdat er een plaats beschikbaar is in de voorkeursinstelling, is niet meer aan de orde’, verklaart Sibering. Voor kwetsbare ouderen en palliatieve patiënten wordt een uitzondering gemaakt. ‘Maar liefst 85 procent van alle patiënten belandt op de plaats van de eerste voorkeur. Bij kwetsbare ouderen en palliatieve patiënten ligt dat percentage nog veel hoger. Juist voor die groepen is maatwerk essentieel.’

Ervaring patiënten
Door de snellere doorstroming krijgen patiënten eerder de gewenste nazorg. De komende tijd wordt onderzocht hoe patiënten dit nieuwe nazorgmodel ervaren. Het is de bedoeling dat ZorgnaZorg verder uitgerold wordt in de regio. ‘Hoe meer verpleeg- en verzorgingshuizen deelnemen, hoe vlotter patiënten doorstromen. Daar wordt iedereen beter van’, besluit Sibering.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen