Postmenopauzale bloedingen bij hop en soja bevattende kruidenpreparaten voor overgangsklachten

Bij overgangsklachten kiezen veel vrouwen voor kruidenpreparaten, waarschijnlijk omdat deze als ‘veilig’ worden beschouwd. Deze preparaten bevatten veelal plantaardige bestanddelen met een oestrogene werking.
Lareb ontving tot april 2015 zeven meldingen van postmenopauzale vaginale bloedingen bij gebruik van MenoCool® en één bij MenoHop®. Een postmenopauzale bloeding kan pathologische oorzaken hebben, maar kan ook worden veroorzaakt door het postmenopauzaal gebruik van oestrogenen, door een overmatige opbouw van baarmoederslijmvlies. De meldingen zijn gedaan door gynaecologen of door patiënten na onderzoek door een gynaecoloog.

hop sojaLareb heeft het overzicht van de meldingen en haar bevindingen doorgegeven aan de Voedsel- en Warenautoriteit en adviseert een betere voorlichting van consumenten over de mogelijke effecten van deze producten.

Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen