Arts na aanslag op ex-vrouw alsnog uit BIG register geschrapt

0
314

Het college van medisch toezicht heeft een arts wegens zijn geestelijke gesteldheid ongeschikt geacht voor het uitoefenen van het beroep van arts. Het college heeft de arts de maatregel van doorhaling van zijn inschrijving in het BIG register opgelegd.

Voordracht IGZ bij college van medisch toezicht
Het college van medisch toezicht oordeelt op voordracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de geschiktheid tot de beroepsuitoefening van BIG geregistreerde beroepsbeoefenaren. In deze zaak heeft de IGZ de voordracht gedaan omdat de geestelijke geschiktheid van de arts zodanig zou zijn dat hij ongeschikt is voor zijn beroep als arts.

tuchtrechtGeestelijke gesteldheid
De arts is in 2005 veroordeeld voor poging tot moord op zijn ex-vrouw en opzettelijke brandstichting. Het Pieter Baan Centrum heeft destijds vastgesteld dat er sprake was van ernstige persoonlijkheidsproblematiek. De diagnose persoonlijkheidsstoornis NAO met borderline, narcistische en antisociale aspecten is door zijn huidige behandelaren bevestigd. Het college is van oordeel dat er nog steeds sprake is van ernstige persoonlijkheidsproblematiek die hem ongeschikt maakt om als arts werkzaam te zijn. Nader deskundigenonderzoek naar de geestelijke gesteldheid van de arts is niet noodzakelijk.

Grensoverschrijdende en gewelddadige incidenten
Na de veroordeling in 2005 en na zijn vrijlating is de arts in 2013 veroordeeld voor mishandeling van zijn vriendin en haar moeder. Tevens is gebleken dat de arts in het verleden seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond jegens vrouwelijke patie?nten.

Geen uitzicht op behoorlijk en professioneel functioneren op afzienbare termijn
Het college is van oordeel dat de thematiek die bij alle incidenten een rol heeft gespeeld en met zijn persoonlijkheidsstoornis verband houdt, nog volop aanwezig is en uitvoerige langdurige behandeling vereist. Het belang van de arts om op afzienbare termijn weer aan het werk te kunnen gaan dient te wijken voor het belang van de beveiliging van de patie?ntenzorg.

Bron: Tuchtcollege gezondheidszorg

Vorig artikelJeroen Bosch Ziekenhuis heeft hypermoderne robot aangeschaft
Volgend artikelGezichts- en emotieherkenning in Nederland
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.