Shirtkleur kan uitslag van voetbalwedstrijd beïnvloeden

De kleur van voetbalshirts bepaalt in belangrijke mate hoe goed (of slecht) medespelers worden gezien. Hoe beter voetbalspelers elkaar op het veld kunnen vinden, hoe groter de kans op een goed resultaat. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc en twee voormalige middelbaar scholieren in een artikel dat is gepubliceerd op 10 juli in het Journal of Sports Sciences.

De invloed van shirtkleuren in de sport is al vaak onderzocht, dikwijls met tegenstrijdige resultaten. Volgens sommige onderzoekers heeft het team dat rode shirts draagt bijvoorbeeld een psychologisch voordeel, dat kan meespelen in de einduitslag. Terwijl weer andere onderzoekers zo’n effect niet kunnen aantonen.


Waarneming
Tijdens een Champions League wedstrijd op televisie in 2013 waren de spelers maar moeilijk te zien. Het bracht Joris Olde Rikkert en Vincent de Haes, toen nog scholieren op het Kandinsky College in Nijmegen, op het idee om de zichtbaarheid van de voetbalshirts te bestuderen. Ze keken dus niet naar het psychologische effect, maar namen de waarneming als uitgangspunt.

Aanvankelijk onder begeleiding van een aantal docenten, maar na verloop van tijd onder begeleiding van enkele wetenschappers van het Radboudumc, die nu ook medeauteurs van het onderzoek zijn: oogarts Thomas Theelen van de afdeling Oogheelkunde, Annemiek Barsingerhorn van Cognitive Neuroscience en Marcel Olde Rikkert, naast geriater ook verbonden aan het Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en gedrag.

Journal of Sports Sciences worden besproken. Allereerst toonden ze met zelfgemaakte animatievideo’s aan dat proefpersonen hun medespelers beter zien in een wit shirt, vergeleken met een groen shirt.

Daarnaast maakten ze aannemelijk dat dit alles ook echt effect kan hebben in het profvoetbal. Ze analyseerden van tien prof clubs (Feyenoord en negen clubs uit de Premier League) de wedstrijduitslagen in relatie tot hun shirtkleur over de afgelopen 17 jaar. Voor Manchester City en Newcastle United werd een duidelijke relatie gevonden tussen de shirtkleur en hun voetbalresultaten. Shirts met een hoog contrast ten opzichte van de omgeving, kunnen de aanvalskracht van primair ingestelde voetbalteams inderdaad vergroten.

Gezamenlijke publicatie van (ex-)scholieren en wetenschappers

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen