Nieuwe app kan levens redden na verkeersongeluk

verkeersdodenDit is een origineel bericht van Collision Call
Collision Call alarmeert hulpdiensten en familie na zware botsing
Een nieuwe app die na een zware botsing automatisch 112 belt en hulpdiensten alarmeert, kan jaarlijks duizenden levens redden na een verkeersongeluk. Deze Collision Call stuurt bovendien een e-mail met de exacte positie naar familie, werk en vrienden, zodat zij direct actie kunnen ondernemen. Dat scheelt kostbare tijd, die meteen na een verkeersongeluk van vitaal belang is.

In feite meet de app g-krachten die vrijkomen bij een botsing. Als die krachten boven het voor mensen gevaarlijke maximum komen, wordt automatisch het alarmnummer in het land waar je bent gebeld en worden e-mails aan ingeprogrammeerde bekenden verstuurd. Om te voorkomen dat zoiets ook gebeurt als iemand zijn telefoon laat vallen of hard weggooit, begint de app pas te werken als er gedurende 10 seconden harder dan 30 kilometer per uur wordt gereden.

Jaarlijks overlijden wereldwijd 1,3 miljoen mensen door verkeersongelukken en raken er 50 miljoen gewond of invalide. Sommige duurdere auto’s hebben al een ingebouwd systeem dat alarmcentrales waarschuwt bij ongelukken. De EU stelt vanaf 2018 het alarmeringssysteem Ecall verplicht voor nieuwe auto’s. Dat legt automatisch contact met 112 als een auto verongelukt. Dat wordt gesignaleerd op basis van botsingssensoren en het uitklappen van de airbags. De EU verwacht daarmee 2500 levens per jaar te redden op een totaal aantal verkeersslachtoffers van 25.000.

De Collision Call app biedt een veilig en goedkoop alternatief en werkt ook in tweedehands auto’s, stelt bedenker Ramon Veneman van Collision Call. ,,Ik geloof hierin en denk dat de app veel levens kan redden,” stelt hij. ,,Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de verkeersslachtoffers valt bij botsingen op hoge snelheid. Daar is de app op ingesteld.”

Collision Call – die beschikbaar is in Google Play en zeer binnenkort in de Apple store – kan ook gebruikt worden door getuigen van een ongeluk, die meteen alle alarmnummers bij de hand hebben. De app werkt bovendien ook voor mensen op motors en scooters, in een vrachtwagen, bus en zelfs in de trein. Het maakt niet uit in welk land het ongeluk gebeurt, want Collision Call werkt wereldwijd in 144 landen en in negen talen. Behalve in het Engels ook in het Frans, Duits, Spaans en Portugees en zelfs in het Chinees, Russisch, Hindi en Arabisch. Daarom wordt de app bewust in de zomervakantie gelanceerd, zodat mensen die met de auto op vakantie gaan naar het buitenland er gebruik van kunnen maken.
In de toekomst wil Veneman de app verder uitbreiden, zodat er niet alleen telefonisch contact is met alarmnummers, maar deze ook een e-mail met positiebepaling ontvangen. Nu zijn veel alarmcentrales nog niet via e-mail bereikbaar. In die e-mails staan ook de gemeten g-krachten vermeld, zodat ambulancepersoneel daar rekening mee kan houden.
Bron: ANP Perssupport

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen