Eerste operatie onder hypnose uitgevoerd in Sanavisie Bodyclinic

Array

hypnosePrimeur voor Nederland
In Sanavisie, een gespecialiseerde kliniek voor plastische chirurgie in Mill (N.B.) is voor het eerst een operatie uitgevoerd onder hypnose. Sanavisie heeft daarmee een primeur voor Nederland. De ingreep betrof een ooglidcorrectie. Op verzoek van de patiënte bracht anesthesioloog dr. Geert-Jan van Geffen uit het Radboud UMC, de patiënte (48), onder hypnose en kon plastisch chirurg dr. Stijn Bauland haar probleemloos opereren.

Sanavisie biedt medische hypnose aan als alternatief voor sedatie. Sedatie -ook vaak ‘roesje’ genoemd- is een lichtere vorm van narcose waarbij het bewustzijn van patiënten medicamenteus wordt verlaagd. Geert-Jan van Geffen: “De risico’s van sedatie zijn gering maar hypnose is een gelijkwaardig alternatief.”

“Iedereen zou dit moeten meemaken,” vertelt de patiënte. “Dit is echt heel speciaal. Ik ben panisch voor alles wat met naalden te maken heeft, maar nu was er geen vuiltje aan de lucht.”

Plastisch chirurg Stijn Bauland: “In het buitenland is al meer ervaring opgedaan met opereren onder hypnose. Voor sommige patiënten lijkt het een aantrekkelijk alternatief.”

Medische hypnose
Bij medische hypnose komt de patiënt in een toestand van diepe ontspanning, waarbij hij of zij zich concentreert op zichzelf, op eigen ervaringen en beelden. Hierdoor verdwijnt angst, wordt de aandacht volledig weggeleid van de operatie en vermindert of verdwijnt zelfs de pijnbeleving. Er is geen sprake van bewusteloosheid, de patiënt is zich volledig bewust van de ingreep en alles wat er gebeurt en houdt zelf ook de controle.

Plastisch chirurg Stijn Bauland: “Het is theoretisch zelfs mogelijk om een operatie zonder verdoving uit te voeren bij een patiënt die onder diepe hypnose is gebracht, maar zo ver gaan we nog niet. In onze visie is quality of life het allerbelangrijkst en in dat kader heeft dit de voorkeur boven een chemisch roesje.”

In de woorden van de zeer enthousiaste patiënte: “Ik weet precies wat er gebeurde en was me van alles bewust, maar al het negatieve was weg, het was gewoon comfortabel. Ook na de operatie heb ik absoluut geen pijn gevoeld.”

Wetenschappelijk bewezen
Het nut van medische hypnose is wetenschappelijk bewezen bij de behandeling van hoge bloeddruk, pijnklachten en andere klachten, zoals darmklachten bij kinderen.

De Luikse anesthesist Marie-Elisabeth Faymonville heeft al ruim 4.300 grote en kleinere ingrepen uitgevoerd waarbij haar patiënt niet op de klassieke manier werd verdoofd, maar onder hypnose werd gebracht. Voor haar pionierswerk op het gebied van hypnose in de operatiekamer kreeg ze een prijs op een internationaal congres voor anesthesisten.  (Bron: Goedgevoel.be 01-01-2008)

Een Italiaanse huidkankerpatiënte is succesvol geopereerd nadat ze voor de ingreep verdoofd werd met hypnose. De operatie gebeurde in Padua en duurde 20 minuten. De hypnose duurde 10 minuten.  ‘Toen de patiënt uit hypnose kwam, zei ze geen pijn te hebben. Ze werd onmiddellijk uit het ziekenhuis ontslagen’, schreef de behandelend arts, Enrico Ferro, in het vakblad Anaesthesia. ‘Dit geval bevestigt de efficiëntie van hypnose en toont aan dat het waardevol kan zijn als enige verdovingsmethode in bepaalde gevallen.’ (Bron: AD – 20-08-2013)

Het ziekenhuis van Luik gaat meer patiënten onder hypnose opereren. Het is daarmee het eerste en enige ziekenhuis in België dat deze techniek toepast. De hypnose, met eventueel een kleine plaatselijke verdoving, vervangt de anesthesie. Nadeel is dat de operatie en de voorbereidingen meer tijd kosten. Ook de operatiekamer moet anders worden ingericht. Bovendien staat niet iedere patiënt er voor open, zegt het ziekenhuis. Luik past de operatie onder hypnose al een tijd toe, in kleine aantallen. (Bron: L1.nl 16-01-2009)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen