Europese commissie geeft goedkeuring aan MSD voor behandeling gevorderd melanoom

Array

EUROPESE COMMISSIE GEEFT GOEDKEURING VOOR KEYTRUDA VOOR DE BEHANDELING VAN GEVORDERD MELANOOM

MSD-Schering-Plough-Blauwe-muur-Foto-Jan-de-LeeuwMSD heeft goedkeuring ontvangen van de Europese Commissie voor de introductie van Keytruda® (pembrolizumab) voor de behandeling van volwassen patiënten met gevorderd (inoperabel of gemetastaseerd) melanoom.

De goedkeuring voor pembrolizumab is gebaseerd op studieresultaten van meer dan 1500 volwassen patiënten met gevorderd melanoom. Pembrolizumab is de eerste anti-PD-1 therapie die in fase 3-onderzoek in vergelijking met de huidige standaardbehandeling ipilimumab zowel een significant langere overleving als een significant langere progressievrije overleving laat zien. Pembrolizumab komt beschikbaar in een dosering van 2 mg/kg eens in de drie weken.

Algemeen directeur Guus van der Vat van MSD: “We zijn zeer verheugd dat pembrolizumab nu beschikbaar is voor de behandeling van patiënten met gevorderd melanoom. Door deze uitbreiding van ons oncologieportfolio dragen we bij aan een langere levensverwachting en een betere kwaliteit van leven voor mensen met kanker.”

Pembrolizumab behoort tot een nieuwe generatie immunotherapeutische geneesmiddelen, waarvan de werking is gebaseerd op blokkade van de PD-1-receptor, een celgebonden receptor die een belangrijke rol speelt bij kanker. Pembrolizumab is ontdekt en ontwikkeld door MSD in Oss en wordt daar ook geproduceerd.

Gegevens die de goedkeuring van de Europese Commissie ondersteunen
De instemming van de Europese Commissie is gebaseerd op gegevens van meer dan 1500 patiënten met gevorderd melanoom in drie studies: een fase 1b-studie, KEYNOTE-001, een gerandomiseerde en gecontroleerde fase 2-studie, KEYNOTE-002, en een interim analyse van een tweede gerandomiseerde en gecontroleerde fase 3-studie, KEYNOTE-006.

KEYNOTE-002 toonde aan dat pembrolizumab bij patiënten met gevorderd melanoom die niet meer reageerden op de huidige standaardbehandelingen in vergelijking met chemotherapie een significant langere progressievrije overleving gaf. KEYNOTE-006 liet zien dat pembrolizumab in vergelijking met ipilimumab zowel een significant langere overleving als een significant langere progressievrije overleving geeft. In KEYNOTE-001 gaf pembrolizumab bij patiënten met gevorderd melanoom een langdurige klinische respons.

Melanoom
Melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, komt in Nederland steeds vaker voor. Hoewel melanoom de minst voorkomende vorm van huidkanker is, is het de belangrijkste oorzaak van sterfte door huidkanker. In ons land krijgen elk jaar 5000 mensen de diagnose melanoom. Daarvan wordt bij ongeveer 900 mensen een gevorderd melanoom vastgesteld. Gevorderd melanoom wordt geassocieerd met een lage levensverwachting.

Over MSD
MSD is op verschillende gebieden binnen de oncologie actief. Met onze huidige geneesmiddelen, zoals een middel tegen misselijkheid en braken als gevolg van chemotherapie en met nieuwe innoverende geneesmiddelen tegen kanker.

MSD is wereldleider op het gebied van gezondheidszorg en werkt mee aan een gezonde wereld. Met onze geneesmiddelen, vaccins, biologische therapieën en diensten bieden we innovatieve behandelingen voor een betere gezondheid van mensen en dieren in meer dan 140 landen. We zijn actief betrokken bij een betere toegang tot de gezondheidszorg. Dat doen we met uitgebreid beleid, programma’s en samenwerkingsverbanden. MSD is onderdeel van Merck & Co., Inc., waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in de Verenigde Staten. In Nederland heeft MSD vestigingen in Haarlem, Oss en Boxmeer. Ga voor meer informatie naar www.msd.nl.

Bron: MSD

Recente artikelen