Sterke daling van aantal bloedtransfusies bij hartoperaties

Array

Het aantal bloedtransfusies tijdens en na hartchirurgie is in VUmc de afgelopen vier jaar met 75% gedaald. Ook is het aantal heroperaties vanwege nabloedingen tot 1,3% teruggedrongen. Bloedverlies en bloedtransfusies zijn riskant voor het herstel van de patiënt. Het perioperatief bloedmanagement van VUmc, een samenwerking van chirurgen, anesthesiologen, perfusionisten en intensivisten, is zo een groot succes zowel op landelijke als internationale schaal.
De afdelingen cardio-thoracale chirurgie en anesthesiologie van VUmc hebben de afgelopen jaren een perioperatief bloed management programma voor hartoperaties ingevoerd. Doel hiervan is om bloedverlies te voorkomen en zo het aantal bloedtransfusies te verminderen. Bloedverlies en bloedtransfusies tijdens en na hartoperaties vergroten de kans op complicaties en hebben een negatief effect op het herstel van de patiënt.

Verandering dagelijkse praktijk
Het programma is heel succesvol en heeft tot een enorme verandering geleid in de dagelijkse praktijk van de hartchirurgie. Bij deze nieuwe aanpak staan optimalisatie van de chirurgische technieken en maatwerk ten aanzien van het vochtgebruik tijdens de ingreep en het bewaken van de bloedstolling centraal. Zo is de afgelopen vier jaar in VUmc het aantal bloedtransfusies tijdens en na hartchirurgie met 75% gedaald. Het aantal heroperaties als gevolg van nabloedingen is teruggedrongen tot 1,3% van alle patiënten die een hartoperatie ondergaan. Dit is een landelijk minimum.

De kracht van samenwerking
Het perioperatief bloedmanagement programma van VUmc kenmerkt zich door de kracht van samenwerking in een multidisciplinair team van chirurgen, anesthesiologen, perfusionisten, en intensivisten. Ook het valideren van het succes van het programma door middel van toegepast wetenschappelijk onderzoek speelt een belangrijke rol. Dit heeft voor patiënten geleid tot een grote verbetering van hun behandeling. Ook is er sprake van een aanzienlijke financiële besparing omdat bloedtransfusies kostbaar zijn. VUmc wordt vanwege dit succes steeds vaker benaderd door andere hartchirurgische centra voor consultatie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen