Drie ton voor studie naar antipsychoticum

Array

psychose1De afdelingen Apotheek en Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Psychologie hebben samen een ZonMw-subsidie ontvangen van ruim € 300.000.

Gedragsproblemen
Met het geld wordt vier jaar onderzoek verricht naar veiligheid en effectiviteit van antipsychotica bij kinderen met autisme. Vanwege gedragsproblemen gebruiken deze kinderen vaak een antipsychoticum.

Bijwerkingen
“Deze middelen hebben echter veel bijwerkingen, zoals gewichtstoename en een verhoogde kans op diabetes. Wij willen graag weten hoeveel we van het middel moeten toedienen, zodat het goed werkt en tegelijkertijd de kans op bijwerkingen minimaal is”, licht ziekenhuisapotheker dr. Birgit Koch toe.

Bloedspiegel
Een eerdere studie naar hetzelfde middel, maar dan gebruikt door volwassenen, heeft aangetoond dat het meten van de bloedspiegel kan helpen om de juiste dosering te bepalen. Koch: “Hetzelfde gaan we nu onderzoeken bij kinderen.”

Bloedspot
Patiënten die meewerken aan het onderzoek, kunnen dat vanuit huis doen aan de hand van de bloedspot-methode. “De patiënt prikt zelf thuis in de vinger. Een paar bloeddruppels worden op een papiertje gedrukt en naar ons gestuurd. In het lab meten we de bloedspiegel. Hiermee kunnen we een bepaalde waarde relateren aan een bepaalde bijwerking. Zo kunnen we achterhalen wat de juiste dosering is voor een effectief en veilig gebruik van antipsychoticum bij kinderen.”

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen