Vierdaagsewandelaar eet gezonder dan doorsnee Nederlander

Tijdens het grote Vierdaagse onderzoek van Maria Hopman en haar team van het Radboudumc en Eat2Move zijn veel gegevens verzameld. De kernvraag is: `Zijn gezonde bewegers ook goede eters?’ Ja, blijkt bij de eerste inventarisatie van de resultaten.

Van 1.100 Vierdaagselopers is vóór de tocht eenmalig bloed afgenomen en allemaal hebben zij een voedingsvragenlijst ingevuld.

vierdaagseDaarnaast zijn dagelijks honderd van de 1.100 deelnemers intensiever onderzocht. Hun gewicht, vochtgehalte en lichamelijke conditie zijn gemeten en er is bloed afgenomen voor extra analyses. Maria Hopman: ‘Vijftig van hen zijn ongetraind aan de tocht begonnen – maximaal vijftig kilometer training – en de andere vijftig heeft goed geoefend: meer dan 750 kilometer. Per groep is de helft vrouw, de andere helft man.’

Vrouwen beter uit de bus
Maria Hopman: ‘Uit het bloedonderzoek blijkt tot nu toe dat Vierdaagsewandelaars mooie Hb-waarden hebben. Vrouwen hebben gemiddeld iets betere hemoglobine waarden dan mannen. Hemoglobine is verantwoordelijk voor transport van het zuurstof in ons lichaam, en tekort leidt tot bloedarmoede. Ook scoren de vrouwelijker lopers beter op vitamine B12 en foliumzuur. Zowel vitamine B12 als foliumzuur zijn onder andere belangrijk voor een goed hemoglobinegehalte.

Groente en fruit
‘Uit de voedingsvragenlijsten blijkt dat Vierdaagsewandelaars meer fruit en groenten eten dan de doorsnee Nederlander’, aldus Maria Hopman. De Gezondheidsraad adviseert om tenminste twee stuks fruit per dag te eten. De gemiddelde Nederlander eet krap één stuk fruit, terwijl de wandelaars in het dagelijks leven gemiddeld 1,85 stuks fruit per dag eten. Hetzelfde geldt voor de aanbevolen tweehonderd gram groenten per dag. De Vierdaagsewandelaar geeft aan per dag 170 gram groenten te eten terwijl de gemiddelde Nederlander op 120 gram blijft steken. Hopman: ‘Opvallend is dat vrouwen meer fruit en groenten eten dan mannen en dat met het stijgen van de leeftijd het eten van fruit en groenten toeneemt. De gezondste eters binnen de vierdaagse zijn de vrouwen boven de zestig.’

Getraind en ongetraind
Opmerkelijk is dat bij zowel de getrainde als ongetrainde wandelaars er geen uitvallers zijn. Mogelijk is dit te danken aan de ideale weersomstandigheden. Wel rapporteren ongetrainde wandelaars meer spierpijn en blaren. Bloed- en urine analyses worden op een later tijdstip uitgevoerd en zullen inzicht geven in hart- en nierfunctie en spierschade.

Samenwerking
Het Vierdaagseonderzoek is dit jaar een samenwerking tussen het Radboudumc, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit. De testen worden mede mogelijk gemaakt door Siemens Healthcare. Eat2Move ondersteunt sporters en mensen met een zorgbehoefte met de best mogelijke voedingsadviezen.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen