Vaatzorg in Meander Medisch Centrum prima op orde

De zorg voor mensen met vaatziekten is in Meander Medisch Centrum goed geregeld. Dat blijkt uit onderzoek door de Hart & Vaatgroep, die jaarlijks het Vaatkeurmerk toekent. Ook het Amersfoortse ziekenhuis heeft opnieuw het Vaatkeurmerk ontvangen.

Vaatziekten zoals slagaderverkalking kunnen leiden tot vernauwing of blokkering van de bloedvaten. Als de bloedvaten geblokkeerd zijn, kan er geen bloed meer naar het lichaamsdeel achter de bloedvaten stromen. Dit deel krijgt dan een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen en kan afsterven. Ook bij een vernauwing kan soms een tijdelijk zuurstoftekort ontstaan wat tot klachten leidt. Voorbeelden van vaatziekten zijn angina pectoris, hartinfarct, beroerte, trombose en etalagebenen.

vaatoverlegMeander heeft het Vaatkeurmerk onder meer behaald voor de zorg die geboden wordt bij perifeer arterieel vaatlijden. Hierbij kan het bloed van het hart naar de ledematen (benen) niet goed doorstromen. In het ergste geval kan dan een amputatie noodzakelijk zijn. Met goede zorg kan dit veelal worden voorkomen. Daarnaast heeft Meander het Vaatkeurmerk behaald voor de zorg bij een aneurysma. Dit is een verwijding van een bloedvat. Het bloedvat kan scheuren, wat kan leiden tot een levensbedreigende situatie. Een operatie kan dit verhelpen.

Om in aanmerking te komen voor het keurmerk moet het ziekenhuis aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen. Bijvoorbeeld de mogelijkheid van looptraining en doorverwijzing naar geschoolde fysiotherapeuten, afspraken en onderzoeken op één dag; goed geregelde spoed-vaatchirurgie en betrokkenheid van andere disciplines. De vaatzorg in Meander Medisch Centrum is multidisciplinair opgezet. Een team van specialisten werkt samen aan de best mogelijke behandeling, waarbij onder anderen vaatchirurgen, internisten, radiologen, vaatlaboranten en cardiologen een rol spelen. Wekelijks worden alle vaatpatiënten besproken in het vaatoverleg.

Bron: Meander Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen