Vaatzorg in Meander Medisch Centrum prima op orde

0
299

De zorg voor mensen met vaatziekten is in Meander Medisch Centrum goed geregeld. Dat blijkt uit onderzoek door de Hart & Vaatgroep, die jaarlijks het Vaatkeurmerk toekent. Ook het Amersfoortse ziekenhuis heeft opnieuw het Vaatkeurmerk ontvangen.

Vaatziekten zoals slagaderverkalking kunnen leiden tot vernauwing of blokkering van de bloedvaten. Als de bloedvaten geblokkeerd zijn, kan er geen bloed meer naar het lichaamsdeel achter de bloedvaten stromen. Dit deel krijgt dan een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen en kan afsterven. Ook bij een vernauwing kan soms een tijdelijk zuurstoftekort ontstaan wat tot klachten leidt. Voorbeelden van vaatziekten zijn angina pectoris, hartinfarct, beroerte, trombose en etalagebenen.

vaatoverlegMeander heeft het Vaatkeurmerk onder meer behaald voor de zorg die geboden wordt bij perifeer arterieel vaatlijden. Hierbij kan het bloed van het hart naar de ledematen (benen) niet goed doorstromen. In het ergste geval kan dan een amputatie noodzakelijk zijn. Met goede zorg kan dit veelal worden voorkomen. Daarnaast heeft Meander het Vaatkeurmerk behaald voor de zorg bij een aneurysma. Dit is een verwijding van een bloedvat. Het bloedvat kan scheuren, wat kan leiden tot een levensbedreigende situatie. Een operatie kan dit verhelpen.

Om in aanmerking te komen voor het keurmerk moet het ziekenhuis aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen. Bijvoorbeeld de mogelijkheid van looptraining en doorverwijzing naar geschoolde fysiotherapeuten, afspraken en onderzoeken op één dag; goed geregelde spoed-vaatchirurgie en betrokkenheid van andere disciplines. De vaatzorg in Meander Medisch Centrum is multidisciplinair opgezet. Een team van specialisten werkt samen aan de best mogelijke behandeling, waarbij onder anderen vaatchirurgen, internisten, radiologen, vaatlaboranten en cardiologen een rol spelen. Wekelijks worden alle vaatpatiënten besproken in het vaatoverleg.

Bron: Meander Medisch Centrum