Waarom zijn er in de VS meer papierloze ziekenhuizen dan Europa?

Array

In de Verenigde Staten zijn circa 200 van de 5.000 ziekenhuizen volledig papierloos. Verwijsbrieven naar huisartsen, dataverkeer naar andere ziekenhuizen, het uitschrijven van recepten, afspraken maken: alles gebeurt elektronisch. In Europa zijn slechts drie van de 8.000 ziekenhuizen volledig papierloos, te weten in Hamburg, Barcelona en het Radboud UMC in Nijmegen. Hoe komt dat?

medisch-dossierEmram-score
In vakjargon: deze papierloze ziekenhuizen scoren zeven op de Emram-score: dat is de hoogste score voor digitalisering van ziekenhuizen. Bij score nul worden alle gegevens op papier vastgelegd. Onder die 200 ziekenhuizen vallen wereldberoemde zorgaanbieders zoals Kaiser Permanente, de Cleveland Clinics, De Mayo Clinics en de Veteran’s Administration.

Drie theorieën
De vraag is, waarom er in de USA veel meer papierloze ziekenhuizen zijn dan in Europa. Daarover schrijven mijn promovendus Rube van Poelgeest, andere collega’s en ikzelf een artikel. Tot nu toe hebben wij drie theorieën. De eerste is dat Sillicon Valley dichterbij Amerikaanse ziekenhuizen ligt dan bij Europese. De grote software bouwers aldaar zoals EPIC faciliteren die 200 ziekenhuizen. Ze maken nu pas een oversteek naar Europa. Epic stimuleerde het Radboud UMC naar volledige papierloosheid.

Ketens
De tweede theorie is dat Amerikaanse ziekenhuizen vaak onderdeel zijn van een keten. Zo runnen de Cleveland Clinics een academisch ziekenhuis en meer dan twintig kleinere ziekenhuizen. Die ketens hebben veel baat bij elektronische patiëntendossiers en snel onderling dataverkeer. Ze hebben genoeg geld om te investeren in volledige papierloosheid van hun keten.

Concurrentie
De derde theorie is, dat Amerikaanse ziekenhuizen meer met elkaar concurreren. Ze moeten wel investeren in nieuwe software voor gemaksdiensten voor patiënten, zoals toegang tot eigen dossier en online afspraken maken. Verder maakt geavanceerde software hergebruik van informatie mogelijk en verlaagt deze de registratiekosten.

Gemiddeld niveau gelijk
Wat tegen deze theorieën spreekt is, dat de Amerikaanse ziekenhuizen gemiddeld even goed scoren als die in Europa. Op basis van bovenstaande argumenten zou ik verwachten dat ook het gemiddeld niveau van digitalisering hoger is in de USA dan in Europa. Dat is niet het geval. Er zijn vele Amerikaanse ziekenhuizen die alle gegevens nog op papier bijhouden en Emram-niveau nul scoren. In Nederland komt dat niveau nul niet meer voor.

Ideeën
Beste lezer van dit stuk: heb jij ideeën hoe het komt dat er meer papierloze ziekenhuizen in de USA zijn? Stuur mij dan een reactie op [email protected] Ik maak je erop attent dat in mijn Masterclass ‘Geïntegreerd Management van Kwaliteit en Financiën van Zorg’ digitalisering in ziekenhuizen, de eerstelijn en in de care sector een belangrijke rol speelt. Wil jij meer informatie over deze masterclass die op 5 november start? Klik dan hier.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen