Plankgas voor het lab

MaartenMemorial heeft met ‘honderd belachelijk gave sportwagens’ evenzoveel jonge patiënten met kanker een dag vol afleiding bezorgd. Bovendien is € 118.000 opgehaald.

Racecircuit
Vrijwilligers van MaartenMemorial kropen, samen met de patiënten, op 4 augustus achter het stuur. De rit ging van Ahoy in Rotterdam, via het Louwman Museum in Den Haag, naar het racecircuit in Zandvoort.

MaartenMemorial2015Op gaspedaal
Op het circuit mocht twee uur worden rondgescheurd. Maar al bij Ahoy ging de voet stevig op het gaspedaal. Te zien waren exclusieve topmodellen van onder meer Ferrari, Jaguar, Aston Martin en Spyker. “Het duurste wagenpark van Nederland”, volgens het AD.

Cheque
De MM-rijders, zoals de coureurs heten, hebben tevens geld voor kankeronderzoek opgehaald. Een cheque van € 118.000 is in ontvangst genomen door dr. Theo Luider, hoofd van het laboratorium neuro-oncologie. Dit lab is gevestigd in het Josephine Nefkens Instituut.

Persoongericht
Dr. Luider: “We besteden de opbrengst aan apparatuur voor ons lab, onder meer geavanceerde massaspectrometers en chromatografie-opstellingen. Die maken het mogelijk om bloedvaten uit een tumor van een patiënt met een hersentumor te onderzoeken op de aanwezigheid van afwijkende eiwitten. Deze eiwitten kunnen een handvat vormen voor persoonsgerichte therapie.”

Antikankeractiviteit

“Met massaspectrometrie kunnen ook autoantilichamen die bij diverse soorten kanker voorkomen worden geïdentificeerd en vervolgens chemisch nagebouwd. Dat doen we om hun anti-kanker-activiteit te testen. De bijdragen van MaartenMemorial stellen ons in staat om zowel fundamenteel onderzoek uit te voeren als de vertaalslag naar de patiënt te maken.”

Melanoom
Het race-evenement wordt jaarlijks gehouden door vrienden van Maarten van Sten, die op 27-jarige leeftijd overleed aan melanoom. Dit was de twaalfde keer. Alle edities samen hebben ruim € 1,2 miljoen opgeleverd.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen