Lareb: Monitoring bijwerkingen griepvaccin seizoen 2014-2015

Ieder seizoen volgt Bijwerkingencentrum Lareb het optreden en beloop van bijwerkingen na de griepvaccinatie via Lareb Intensive Monitoring (LIM). Deze monitoring geeft inzicht in hoe vaak, bij wie en na hoeveel tijd bijwerkingen optreden en hoe lang deze aanhouden. Ook geeft het inzicht in hoe hinderlijk de bijwerking wordt ervaren.

In 2014 zijn in samenwerking met het NIVEL 85 zorgregistratiehuisartsen benaderd. Daarvan waren er 85 bereid om patiënten na de griepvaccinatie uit te nodigen om deel te nemen aan de monitoring. 1.401 gevaccineerden hebben zich vervolgens aangemeld. Zij ontvingen op drie verschillende momenten na vaccinatie een online vragenlijst over het wel of niet optreden van bijwerkingen. Ruim 90% van de deelnemers vulde de eerste vragenlijst in en 78% alle vragenlijsten.

LarebHet merendeel van de gevaccineerden gaf aan geen bijwerkingen te hebben ervaren na de griepvaccinatie. 437 deelnemers rapporteerden wel één of meerdere bijwerkingen. De resultaten van de monitoring zijn volgens het patroon van bijwerkingen zoals verwacht bij een griepvaccin.Pijn op de injectieplaats werd 44 keer genoemd. Ook werden vaak doorgegeven spierpijn (148), hoofdpijn (117) en koorts (44). Het meest werd een reactie op de injectieplaats (185) gemeld. Om een beter beeld te krijgen van deze bijwerking werden bij het invullen van een lokale reactie aanvullende vragen gesteld. Meestal betrof het een lokale ontsteking, met roodheid, zwelling, pijn en soms ook jeuk. Twaalf keer werd bleek dat de zwelling erg uitgebreid was (rondom de arm en/of over een gewricht heen), ofwel een Extensive Limb Swelling (ELS). Deze reactie kan eruitzien als een medische cellulitis (huidinfectie), maar blijkt meestal na enkele dagen tot ongeveer een week zonder behandeling over te gaan. Daarnaast hadden sommige patiënten pijn in de gehele arm (met of zonder zwelling en of roodheid) waardoor zij zich enigszins, in enkele gevallen ernstig, beperkt voelden bij bepaalde dagelijkse activiteiten. Opvallend was dat 26 van de 180 deelnemers met een lokale ontstekingsreactie aangaven dat de pijn in de arm voor een verstoorde nachtrust zorgde.

In 2012 stelde Lareb in haar signalering dat Extensive Limb Swelling (ELS) een bijwerking is die kan optreden na de griepvaccinatie. Tot op heden is het nog niet opgenomen in de bijsluiters.

Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen