Brand was keerpunt voor gespecialiseerde Sint Maartenskliniek

Array

Vandaag is het 25 jaar geleden dat de Sint Maartenskliniek in Nijmegen werd getroffen door een heftige brand. Er vielen geen slachtoffers, maar het ziekenhuis raakte zwaar beschadigd. De brand heeft de koers van de gespecialiseerde kliniek sterk beïnvloed. Terugblikkend mag worden geconcludeerd dat de brand uiteindelijk ook positieve kanten had. De Sint Maartenskliniek was dankzij de nieuwbouw nog beter in staat om haar patiënten verder in beweging te brengen.

maartenskliniekDe brand begon op 27 augustus 1990, om kwart over drie, in het midden van de voorkant van het hoofdgebouw. De brand ontstond vermoedelijk tijdens de renovatie van een plafond. Door laswerkzaamheden begon een plafond te smeulen, wat leidde tot een uitslaande brand. Medewerkers die de brand ontdekten startten direct de evacuatie van patiënten. Alle 83 patiënten uit het hoofdgebouw kwamen ongedeerd in veiligheid. De vlotte evacuatie was mede te danken aan het feit dat er veel personeel aanwezig was, vanwege de wisseling van diensten, en twee weken eerder had een ontruimingsoefening plaatsgevonden. Hoewel de brandweer snel ter plaatse was, kon ze niet voorkomen dat een groot deel van het gebouw uitbrandde. De schade was enorm. Naast het verlies van ruim 100 bedden en vele werkplekken, bedroeg het financiële verlies ruim 11 miljoen euro.

Destijds had het voor de hand gelegen om een einde van de kliniek te overwegen. De Sint Maartenskliniek stond er namelijk niet goed voor en de overheid had eerder besloten dat een gespecialiseerd ziekenhuis niet meer paste in het zorgaanbod. Een fusie met een algemeen ziekenhuis in de regio was voor velen een voor de hand liggende oplossing. Maar niet voor de bestuurders en medewerkers van de Sint Maartenskliniek. Op de avond na de brand werd al de eerste stap gezet om in hoog tempo nieuwbouw te realiseren. In 1999 werd de compleet vernieuwde Sint Maartenskliniek geopend.

De nieuwbouw maakte de Sint Maartenskliniek letterlijk en figuurlijk klaar voor de toekomst. Sinds de oprichting in 1936 werden de gebouwen wel aangepast, maar het bleef een ziekenhuis dat was gebouwd op een oudere behandelfilosofie. Het gespecialiseerde ziekenhuis kreeg nu een gestroomlijnde en moderne omgeving, klaar voor de toekomst. In de daaropvolgende jaren kon de Sint Maartenskliniek diverse primeurs in de zorg presenteren, zoals het DBC-experiment, betere reumabehandelingen met een efficiënte toepassing van nieuwe medicatie, de invoering van revalidatierobots en een landelijk wervelkolomregister om meer inzicht te krijgen in de resultaten van wervelkolomoperaties. Ook vandaag de dag werkt het ziekenhuis hard aan zorginnovaties. Nu is iedereen het erover eens; de brand in 1990 was het moment dat de Sint Maartenskliniek de rug rechtte en zich permanent een plek in het zorglandschap toe-eigende als een unieke gespecialiseerde kliniek die mensen verder in beweging brengt.

Bron: SMK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen