Geen wetenschappelijk bewijs voor direct verband tussen siliconen borstimplantaten en gezondheidsklachten

borstimplantaat-PIP4Er is tot op heden geen wetenschappelijk bewijs dat een direct verband tussen de aanwezigheid van een siliconen borstimplantaat (SBI) en algemene gezondheidsklachten aantoont. Dit blijkt uit een studie van het RIVM waarin wetenschappelijke literatuur van de laatste tien jaar en 44 casusbeschrijvingen zijn beoordeeld.

Als siliconengel uit een borstimplantaat weglekt en in het lichaam terechtkomt, kunnen er lokale ontstekingsreacties ontstaan. Het RIVM heeft in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg literatuuronderzoek gedaan naar een mogelijke relatie tussen het aanwezig zijn van een siliconenborstimplantaat en algemene gezondheidsklachten. De bestudeerde literatuur was door de Stichting Steunpunt voor Vrouwen met Siliconenimplantaties (SVS) aan de inspectie toegestuurd.

In de bestudeerde casusbeschrijvingen zijn gevallen beschreven van vrouwen met een borstimplantaat die klachten hebben. Deze casusbeschrijvingen vormen een signaal dat er een nadelig effect kan optreden na het plaatsen van een siliconen borstimplantaat. Omdat het om enkele gevallen gaat vormen ze echter geen basis om een oorzakelijk verband tussen SBI en gezondheidsklachten aan te tonen. Hiervoor is aanvullend wetenschappelijk onderzoek nodig in grotere groepen vrouwen met en zonder siliconen borstimplantaat.

Bron: RIVM

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen