Koninklijke onderscheiding voor inspecteur Marijke Bilkert

Array

Senior inspecteur Marijke Bilkert is donderdag benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Bilkert ontving de Ridderorde voor haar grote betekenis bij de verbetering en professionalisering van infectiepreventie in Nederland. Inspecteur-Generaal Ronnie van Diemen reikte de onderscheiding uit namens Zijne Majesteit de Koning tijdens een symposium over 50 jaar infectiepreventie.

Het symposium was mede georganiseerd vanwege het afscheid van mevrouw Bilkert van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In 1985 begon zij haar carrière bij de inspectie als inspecteur in algemene dienst met als aandachtsveld infectieziekten.

Daarvoor was zij in de zeventiger jaren werkzaam als bacteriologisch analist bij de afdeling ziekenhuisepidemiologie van het Dijkzigt ziekenhuis en in het Centraal Proefdieren Bedrijf van de Erasmus Universiteit als ziekenhuisanalist. Vanaf begin jaren tachtig was zij ziekenhuishygiënist in het Schieland Ziekenhuis te Schiedam.

Marijke Bilkert heeft vanuit haar rol als inspecteur tientallen jaren een hoofdrol gehad in de bestrijding van infectieziekten in Nederland . In de jaren 80 lag de focus vooral op de bestrijding van de infectieziekte AIDS, meer actueel op de epidemie van de Ebola Virus Disease in Westelijk Afrika.

on_ridderZe was een van de initiatiefnemers van het zogenaamde Bijkerk overleg, waarin samen met het zorgveld precieze richtlijnen zijn opgesteld voor meldingsplichtige aandoeningen. Deze richtlijnen hebben tot op de dag van vandaag hun waarde behouden en vormden de basis voor eerst het Landelijk Coördinatiecentrum Infectieziekten, dat in 2005 is opgegaan in het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Mevrouw Bilkert heeft ook in belangrijke mate bijgedragen aan de realisatie van het landelijke centrum reizigers vaccinatie en een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de richtlijnen van de Werkgroep Infectie Preventie. Zij heeft haar eigen hulptroepen gecreëerd in de ziekenhuizen, de ‘deskundigen infectie preventie’. Een prachtig resultaat van haar werk is dat Nederlandse ziekenhuizen al jarenlang feitelijk MRSA-vrij zijn.

Haar laatste werkperiode heeft zij zich er vooral voor ingezet om de toenemende dreiging van antibiotica resistentie het hoofd te bieden. Mede door haar betrokkenheid staat dit onderwerp volgend voorjaar, als Nederland voorzitter van Europa is, boven aan de beleidsagenda op het gebied van gezondheidszorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen