Medische App redt leven mensen met halsstoma

0
1278

Mensen met halsstoma juist beademd
Als iemand beademd wordt, dan gebeurt dat normaal gesproken via de neus en mond. Bij mensen met een halsstoma, een tracheostoma, is die methode zinloos. Bij veel zorgverleners is dit niet bekend en dat kan fatale gevolgen hebben. Daarom heeft een patiëntenorganisatie in samenwerking met artsen een gratis app ontwikkeld waarmee patiënten in geval van nood hulpverleners kunnen wijzen op de juiste manier van beademen en verzorgen.

De app is ontwikkeld na alarmerende signalen van patiënten. Mevrouw van der Zanden: ‘toen de ambulance kwam plaatste de verpleegkundige een mondkapje over de neus en mond van mijn man. Gelukkig kon ik net op tijd voorkomen dat hij de maag van mijn man zou opblazen. Op mijn aanwijzingen is het mondkapje toen over de stoma in de hals geplaatst en kon de zuurstof de longen binnenstromen.’ (bekijk het filmpje met mevrouw van der Zanden)

Het aantal mensen met een halsstoma is niet groot, dat maakt de kans klein dat een hulpverlener er regelmatig mee te maken krijgt. Daardoor schiet niet alleen de kennis over beademen te kort, ook hoe een halsstoma verzorgd moet worden, is meestal onbekend. De patiëntenvereniging NSvG voor stembandlozen en de Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren bieden de app gratis aan voor Android en Apple-gebruikers. Rob Burdorf, voorzitter van de NSvG: “we vinden het heel belangrijk dat zorgverleners weten hoe ze mensen met een halsstoma op de juiste wijze moeten beademen. Daarom roepen we hen op de app te downloaden.” Via de app en op de website www.tracheostoma.nl is stap voor stap te zien hoe je iemand met een halsstoma beademt, hoe het stoma verzorgd moet worden en wat je kan doen in geval van bijvoorbeeld hyperventilatie of verdrinking. In Nederland hebben ca. 2500 mensen een halsstoma.

Bron: NSvG

BRONNSvG
Vorig artikelPieter van den Hoogenband in jury Het Beste Zorgidee
Volgend artikelCBS: Ook leerkrachten hebben last van pesten
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.