BN’ers openhartig over stigma’s rond psychische aandoeningen in ‘99keerandersdanjedenkt’

Array

Boek met 99 gesprekken met invloedrijke Nederlanders sinds 27 september verkrijgbaar
Samen Sterk zonder Stigma, de organisatie die tot doel heeft het bewustzijn rond psychische aandoeningen te vergroten, heeft het boek ‘99keerandersdanjedenkt’ uitgebracht.

De schrijver van het boek, journalist Paul Custers, heeft hierin de verhalen opgetekend die voortvloeiden uit de ruim 100 koffiegesprekken die de ambassadeurs van Samen Sterk zonder Stigma voerden met politici, medici, sporters, acteurs, zangers, juristen en andere inspirerende en invloedrijke Nederlanders. De gesprekken gaan over vooroordelen, onwetendheid, bekendheid en eigen ervaringen met psychische aandoeningen.

De ambassadeurs hebben BN’ers als Maxim Hartman, Victor Reinier, Willeke Alberti en Pia Dijkstra uitgebreid gesproken over hun ervaringen. Custers noemt het boek een van de mooiste, leerzame en memorabele projecten die hij als journalist heeft aangepakt. “Het waren de ambassadeurs zelf die me lieten zien hoe sterk en kansrijk mensen zijn, ondanks dat ze soms heftige gevechten met hun leven moesten leveren. Ze hebben me vriendelijk en niet minder stevig laten voelen hoe vooringenomenheid en onwetendheid over psychische kwetsbaarheid bij mij zijn ingesleten.”

Victor Reinier denkt dat openheid, begrip en medeleven veel meer herstelvermogen hebben dan medicijnen en spreekuren. “Het vooroordeel weerhoudt mensen om echt contact met elkaar te maken. Als je meent te weten wat een ander is, zegt of doet zonder dat je dat gevraagd hebt, dan zit je al fout. Dat is jammer en onterecht. Ik zou het fijn vinden als iedereen aan iedereen blijft vragen hoe het gaat. En dan bedoel ik niet de beleefdheidsvorm, maar echt vragen. Het zou toch mooi zijn als je vraagt en iemand dan kan zeggen dat het even niet zo goed gaat met hem of haar. Dat je niet net doet of dat niet kan bestaan.”

Het boek ‘99keerandersdanjedenkt’ is officieel gepresenteerd op 20 september, op het ‘Te gek!?’ festival in Bunnik. Het festival werd gepresenteerd door Dennis Weening en vormde de afsluiting van de Socialrun, een jaarlijkse non-stop-estafetteloop waarin 450 deelnemers in teamverband 555 kilometer afleggen om aandacht te vragen voor stigma rond psychische aandoeningen.

Ambassadeurs Lianne Ploemen en Tjolien Clignett namen het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. Ploemen heeft zelf zo’n twintig koffiegesprekken gevoerd, en is erg blij met de toenemende aandacht voor stigmatisering van mensen met psychische aandoeningen. “Die aandacht is hard nodig”, zegt Ploemen. “Want ondanks alle mooie initiatieven en de inzet van de vele ambassadeurs merk ik in mijn dagelijkse leven nog steeds dat mensen niet precies weten wat psychische aandoeningen voor impact kunnen hebben en hoe ze moeten omgaan met mensen die ermee te maken hebben. Van kwade opzet is geen sprake, want het gaat hier om vrienden, kennissen, familieleden en collega’s. Maar de onwetendheid rond de problematiek kan soms toch nog kwetsend zijn.”

Gerdien Rabbers, directeur van Samen Sterk zonder Stigma, weet als geen ander dat de beeldvorming rond psychische aandoeningen nog beter kan. Maar ze ziet ook de enorme vooruitgang die haar stichting boekt. “We komen van ver, maar we hebben al fantastische resultaten geboekt en gaan stug door om mensen bewust te maken van vooroordelen en de impact ervan. Dit mooie boek is weer een grote stap in de goede richting”.

Het boek is sinds zondag 27 september verkrijgbaar, zowel in de boekwinkels als bij Samen Sterk zonder Stigma.

Bron: Samen Sterk Zonder Stigma

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen