Verpleeghuis verlaten voor Levenseindekliniek?

Array

Dit voorjaar gaf de rechter een verpleeghuispatiënt gelijk die, tegen de wil van de instelling in, naar huis wilde om met behulp van de Levenseindekliniek euthanasie te verkrijgen. Deze zaak roept veel vragen op. Gezondheidsjurist Aart Hendriks loopt daarom de regels en valkuilen nog eens door.

Als een arts een euthanasie-verzoek weigert, bestaat de kans dat de patiënt zich richt tot de in 2012 opgerichte Stichting Levenseindekliniek SLK, kortweg de Levenseindekliniek. En hoewel de KNMG van het begin af aan heeft opgeroepen om goed samen te werken met SLK-artsen, een nog altijd actueel advies, kan het je als behandelend arts toch overkomen dat je ernstig twijfelt of aan de euthanasievoorwaarden is voldaan. Zo bleek ook tijdens een in april gevoerde gerechtelijke procedure.

Om het voeren van dergelijke procedures te voorkomen, vatte gezondheidsjurist Aart Hendriks de belangrijkste regels nog eens samen in een artikel dat verscheen in het Medisch Contact van 24 september.

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen