Optimale voeding op IC van levensbelang; meten energiebehoefte nu appeltje-eitje

Array

Bij de behandeling van ernstig zieke patiënten telt ieder detail. Daarbij is optimale voeding cruciaal. Op de Intensive Care (IC) voor volwassenen van VUmc is voeding al jaren speerpunt. Het inschatten van hoeveel voeding een patiënt nodig heeft, gebeurde altijd met een duur apparaat dat niet altijd beschikbaar is. Sandra Stapel en Heleen Oudemans, onderzoekers van IC VUmc, hebben ontdekt dat de beademingsmachine kan worden gebruikt voor het meten van de energiebehoefte. Omdat alle IC-bedden zijn uitgerust met een beademingsmachine, kunnen de resultaten van het Nederlandse onderzoeksteam direct wereldwijd worden toegepast. Zij presenteren hun resultaten vandaag op een congres voor intensivisten in Berlijn.

Metabole monitor overbodig
Om in te schatten hoeveel voeding een patiënt nodig heeft werd traditioneel gebruik gemaakt van een metabole monitor. Dit is een duur en log apparaat dat gedurende enkele uren de uitademingslucht van de patiënt analyseert en het energieverbruik meet. Maar een metabole monitor is niet altijd beschikbaar. Intensivisten drs. Sandra Stapel, prof. dr. Heleen Oudemans-van Straaten en hun team dachten dat dat beter kon. Zij toonden aan dat het energieverbruik van de patiënt ook met de beademingsmachine kan worden bepaald, door de koolzuurproductie die standaard wordt gemeten. Zij hebben deze opzienbarend eenvoudige methode nu vergeleken met de metabole monitor. Schatting van het energieverbruik door meting van de koolzuurproductie blijkt betrouwbaar. Dagelijkse meting van het energieverbruik op deze wijze kan nu wereldwijd de voeding van de allerziekste patiënten verbeteren.

Deze methode om het energieverbruik bij IC-patiënten te meten is op het ‘Europese Intensive Care congres’ in Berlijn gepresenteerd, en wordt dit najaar gepubliceerd in het tijdschrift Critical Care.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen