Expositie ‘Het binnenland betreden’ op boulevard JBZ

0
841

Op woensdag 14 oktober 2015 om 16.00 uur wordt de expositie ‘Het binnenland betreden’ officieel geopend op de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Kunstenaars Marieke Peters en Ank van Engelen tonen hun kunstwerken aan patiënten, bezoekers en medewerkers. Er zijn schilderijen en keramische werken te zien van Marieke Peters en staalsculpturen en audiovisueel werk van Ank van Engelen. De expositie ‘Het binnenland betreden’ is te zien vanaf 5 oktober 2015 tot en met 4 januari 2016.

Jean-Marc Reinold, voorzitter van de kunstcommissie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, opent deze middag en neemt een kort interview af. Daarnaast is er voor publiek de mogelijkheid om onder het genot van een bescheiden hapje en drankje, met de kunstenaars Marieke Peters en Ank van Engelen in gesprek te gaan. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om bij dit publieke moment aanwezig te zijn.

Marieke Peters en Ank van Engelen exposeren hun kunstwerken in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De kunstwerken van beide kunstenaars die nu te zien zijn op de boulevard van het ziekenhuis harmoniëren goed met elkaar. Natuurbeleving is voor het werk van Marieke Peters en Ank van Engelen van groot belang. In deze expositie proberen zij u deelgenoot te maken van de kracht die in de natuur verscholen ligt en de sterke verbondenheid met de natuur die zij ervaren.

Kunstenares Ank van Engelen herkent de natuurervaring die het werk van Marieke Peters oproept: “Licht, nevel, water en de kracht van het bos, de bomen… Haar landschappen zijn bezielde landschappen, soms met en soms zonder mensen. Het werk doet me verlangen om buiten te zijn, op pad te gaan”, aldus Van Engelen. Voor Marieke Peters zijn de staalsculpturen van Ank van Engelen verstilde verhalen over vergankelijkheid. “Haar materiaal oogt heel robuust maar tegelijkertijd schuilt er poëzie in. De sculpturen voeren de aandacht naar binnen”.

De titel van deze expositie ‘Het binnenland betreden’ verwijst naar ‘Accession of interiority’, een term van de Schotse schrijfster en natuurvorser Nan Sheperd (1893-1981). De schrijfster beschrijft haar intense beleving van de natuur en het landschap waarin zij dagelijkse wandelde.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis brengt u door deze expositie graag in contact met het werk van beide kunstenaars. Kom kijken en betreed het binnenland.

Marieke Peters
Marieke Peters is in 1977 geboren in Reusel. Zij woont in Eindhoven en heeft haar atelier in de Willem II fabriek in ‘s-Hertogenbosch. Van 1995 tot 1999 heeft zij de Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s Hertogenbosch gevolgd. Daarna volgde zij van 2002 tot 2004 de docentenopleiding Hogeschool voor Kunst en Vormgeving. Zij heeft diverse opdrachten gehad: Allerzielen Alom – Kunstproject i.s.m. met CBK ’s-Hertogenbosch en CBK West Brabant (naar een idee van Ida van der Lee), HIER in de Kempen – Kunstproject i.s.m. theatermaakster Tineke Krekels, Kunstnacht Den Bosch – Kunstproject i.s.m. beeldend kunstenaar Anne-Marie van den Thillart. Haar werk is aangekocht door o.a. de gemeente Vught, crematorium Zuylen Breda, Erasmus Universiteit Rotterdam en gemeente Reusel- de Mierden. Zij heeft aan verschillende exposities meegedaan: Ku?nstlerhaus Frise Hamburg (D), Galerie Posthuys Texel, Museum De Wieger Deurne, De Krabbedans Eindhoven, Galerie Walls Gallery Amsterdam, KEG Schijndel, Exchange Gallery Cornwall (GB) en galerie Esra Antwerpen (B).

Ank van Engelen
Ank van Engelen is geboren in 1957 in Bunnik, woont in Den Dungen en heeft een atelier in Nova Zembla in ’s-Hertogenbosch. Zij heeft de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg gevolgd van 1994 tot 1998 en is in januari 1999 cum laude afgestudeerd in de disciplines beeldhouwen, installaties en monumentaal werk. Zij initieerde en organiseerde verschillende tentoonstellingen in de openbare ruimte o.a. met Stichting Dommel in Beeld. Zij initieerde in 2014/2014 met Stichting Foreign Artfairs ‘Artswap’ waarbij Finse kunstenaars uit Lapland tijdelijk van woon-/werkplek wisselden met Nederlandse kunstenaars uit Brabant. Monumentaal werk is aangekocht door de gemeente Sint-Michielsgestel, de gemeente Albrandswaard en Staatsbosbeheer. Ank van Engelen exposeerde o.a. in Chieri/Turijn Italië, KEG Schijndel, Tempus Arti België, Genootschap Kunstliefde Utrecht, Bijbels Museum Amsterdam, Ars Aemula Leiden, Oude Kerk Amsterdam en Hortus Botanicus Amsterdam.

Aanmelden
De kunstcommissie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis nodigt u uit om bij de opening van deze expositie aanwezig te zijn. De opening vindt plaats op woensdag 14 oktober 2015 om 16.00 uur op de Boulevard.  Voor- en achteraf is uiteraard volop gelegenheid om de expositie te bezoeken. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via kunstcommissie@jbz.nl.

 

Jeroen Bosch Ziekenhuis

BRONJBZ
Vorig artikelOndertekening convenant Zorgloket
Volgend artikelKoersboek inspireert professionals tot oncologische netwerkvorming
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.