Mibiton investeert ruim 2 miljoen in innovatieve life sciences

Array

In het afgelopen jaar heeft de Stichting Mibiton ruim 2 miljoen euro geïnvesteerd bij negen MKB life sciences bedrijven. Het betreft risicodragende leningen voor innovatieve apparatuur en faciliteiten, zodat nieuwe producten eerder de markt bereiken.
De investeringen in medische en technologische apparatuur betreffen de bedrijven SurgVision (’t Harde), Genalice (Harderwijk), HCM Medical (Nijmegen), Flowid (Eindhoven) en Specs te Zoetermeer.

  • SurgVision ontwikkelt een beeldtechnologie waarmee de chirurg tijdens een operatie het kankerweefsel beter kan waarnemen, zodat de kans op volledige verwijdering van een tumor veel groter is.
  • Genalice is gespecialiseerd in innovatieve software voor de efficiënte analyse van patiënten-DNA. Deze software versnelt de ontwikkeling van nieuwe medicijnen waarmee tumoren heel nauwkeurig worden behandeld.
  • HCM Medical maakt medische producten die bij patiënten beschadigde weefsels kunnen vervangen. Het betreft vooral cardiovasculaire-, urologische – , dermatologische – en orthopedische toepassingen.
  • Flowid ontwikkelt nieuwe procesapparatuur, waarmee veiliger en minder milieubelastend biochemische – en farmaceutische verbindingen worden geproduceerd.
  • Specs onderhoudt voor grote bedrijven farmaceutische bibliotheken die bestaan uit honderdduizenden stoffen. Deze bibliotheken worden gebruikt voor de ontdekking van nieuwe medicijnen.

Daarnaast financiert Mibiton twee nieuwe samenwerkingen tussen agrofood bedrijven. Voor de Wageningse partners TOP en Phytonext betreft het innovatieve procesapparatuur, waarmee nieuwe methoden worden ontwikkeld om voedingsmiddelen bij lage temperatuur te steriliseren. Hierdoor behouden voedselproducten meer gezonde inhoudsstoffen en blijft de biologische structuur beter in stand. Phytonext gebruikt de apparatuur om hoogwaardige inhoudsstoffen uit planten te isoleren, zodat natuurlijke alternatieven nog meer chemische varianten gaan vervangen.

Pascal Processing en Proverka uit Helmond investeren gezamenlijk in een grootschalige pasteurisatiemachine waarmee onder hoge druk zeer economisch voedselproducten worden geconserveerd. Proverka gebruikt deze machine om gezonde groetensappen te maken, waarbij de reststromen uit de voedselverwerkende industrie worden benut.

De nieuwe apparatuur- en faciliteiten investeringen staan beschreven in de publicatie Mibiton Investments 2015 . Deze is op 5 oktober door bestuursvoorzitter Colja Laane overhandigd aan Bertholt Leeftink, directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken.
Mibiton Investments 2015 geeft een overzicht van alle 83 life sciences investeringen die de stichting tot nu toe heeft gedaan. Met de steun van het Ministerie van Economische Zaken zal Mibiton de komende jaren blijven bouwen aan de Life Sciences infrastructuur van MKB Nederland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen