FNV: Samenwerking ziekenhuizen leidt tot betere zorg

Array

Ziekenhuizen moeten meer gaan samenwerken en op de juiste manier investeren in kwaliteit van zorg en arbeid. FNV Zorg & Welzijn reageert hiermee op het jaarlijkse onderzoek van accountantskantoor BDO, waaruit blijkt dat één op de vijf ziekenhuizen in Nederland in financiële problemen zit. Vooral voor de kleine algemene ziekenhuizen moet er snel iets veranderen om faillissement te voorkomen. ‘Het is van groot belang dat de kleine streekziekenhuizen blijven bestaan’ zegt Elise Merlijn, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn. ‘Door keuzes te maken in het zorgaanbod en personeel met de zorg mee te laten verhuizen, komen de kleine ziekenhuizen hopelijk uit de gevarenzone.’

Samenwerking vergroten
‘Als ziekenhuizen in één regio meer met elkaar gaan samenwerken, kunnen de kleine ziekenhuizen in de regio blijven bestaan. Patiënten hoeven minder ver te reizen en blijven verzekerd van optimale zorg. De kleine ziekenhuizen moeten daarbij keuzes maken in de zorg die zij nog blijven bieden en daarin blijven investeren. Dat geldt ook voor het personeel. Als specialisten zich naar de grote en universitaire ziekenhuizen verplaatsen, verhuist het personeel mee met die zorgvraag. Dit alles uiteraard onder de juiste voorwaarden.’

‘Neem de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) in Groningen dat heel nauw samenwerkt met het UMC Groningen. Eén keer in de week houdt een specialist van het UMC spreekuur in het OZG. Zo blijft de zorg dicht bij de patiënten en kan het kleinere ziekenhuis zich beter richten op de zorg die het blijft bieden. Daarnaast is er nauwe samenwerking met andere ziekenhuizen in de regio, inclusief Duitse ziekenhuizen in het grensgebied’, aldus Merlijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen