Virus-RNA kan helpen bij stopzetten besmetting

Array

Wanneer de informatie over het RNA (erfelijk materiaal) van een virus wordt meegenomen in de reconstructie van een uitbraak, kan de werkelijke omvang van de uitbraak, de bron van infectie en de manier waarop het virus wordt overgedragen beter in kaart worden gebracht. Zo kunnen maatregelen genomen worden die de overdracht van het virus stopzetten. Dit blijkt uit onderzoek van RIVM’er Marcel Jonges.

Om de uitbraak van een virusinfectie te kunnen bestrijden, wordt het verloop van de besmetting gereconstrueerd. Hierbij kijken artsen naar onder andere de eerste ziektedag, de reizen die zijn gemaakt en naar de mensen met wie er contact is geweest. Door de informatie uit het RNA van virussen hieraan toe te voegen, wordt de reconstructie van de uitbraak betrouwbaarder en kan er gerichter worden ingegrepen. Op 8 oktober 2015 promoveerde Jonges op dit onderwerp aan het Erasmus MC onder begeleiding van Prof. Dr. MPG Koopmans (ErasmusMC/ViroScience).

Virusoverdracht
Dat het RNA van virussen ook gebruikt kan worden om informatie te achterhalen over de manier waarop een virus wordt overgedragen bij een uitbraak, is vernieuwend, en werd recentelijk toegepast bij internationale virus uitbraken. Het bestuderen van het RNA van virussen is de afgelopen jaren minder duur geworden en kan sneller worden uitgevoerd. Hierdoor zal dit type onderzoek komende jaren in toenemende mate worden gebruikt om kennis te krijgen over virusoverdrachten tijdens uitbraken.

Veranderingen van RNA
Voor zijn promotieonderzoek heeft Jonges het RNA onderzocht van vogelgriepvirussen tijdens een uitbraak waarbij zowel pluimvee als mensen besmet raakten. Door te kijken naar de manier waarop het RNA verandert, heeft hij de route van de overdracht van het virus kunnen achterhalen. Zo werd duidelijk dat er belangrijke veranderingen in het virus RNA plaatvonden bij de zieke dieren, waarbij het virus gevaarlijker werd voor mensen.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen