Wereld Trombose Dag 2015: Trombose op 13 oktober tentoongesteld door heel Nederland

Voor het tweede jaar op rij ondersteunt founding partner Bayer HealthCare de International Society on Thrombosis and Haemostasis (ISTH) tijdens de jaarlijkse Wereld Trombose Dag. Daarmee wordt de onderliggende aandoening die verantwoordelijk is voor de drie belangrijkste oorzaken van cardiovasculaire dood: hartaanval, beroerte en veneuze trombo-embolie (VTE, of bloedstolsels in aders), wereldwijd voor het voetlicht gebracht. Dit jaar gebeurt dit door een zeer tot verbeelding sprekende fototentoonstelling in diverse ziekenhuizen, te weten: het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het Tergooi ziekenhuis locatie Hilversum, het Maastricht Universitair Medisch Centrum en het Bravis Ziekenhuis locaties Bergen op Zoom en Roosendaal.

De ernst van trombose (of bloedstolsels) wordt vaak onderschat en verkeerd begrepen. Wat veel mensen niet weten:

• Elke 37 seconden iemand overlijdt er in de westerse wereld aan de gevolgen van trombose – een bloedprop in been of long.
• Trombose is wereldwijd nummer 3 als het gaat om de meest voorkomende cardiovasculaire risico’s.

Tentoonstelling
Om zo veel mogelijk mensen te bereiken is er een fototentoonstelling met microscopische opnamen ontwikkeld die in korte tijd laat zien wat de risico’s van trombose zijn maar veel belangrijker nog, de tentoonstelling laat mensen zien waar ze alert op moeten zijn en wat ze zelf al kunnen doen. Door het plaatsen van de tentoonstelling in de centrale hal van een aantal vooraanstaande ziekenhuizen is de hoop dat er een groot aantal mensen bereikt wordt met de boodschap ’Kom in beweging tegen trombose’.

Over Wereld Trombose Dag
Iedereen kan op elke leeftijd bloedstolsels krijgen, dus help om mensen hiervan meer bewust te maken en sta stil bij Wereld Trombose Dag 2015 door meer te weten te komen over de symptomen en risicofactoren. Dat kan door het bezoeken van de tentoonstelling. De tentoonstelling zal in een aantal ziekenhuizen op 13 oktober te zien zijn en veel ziekenhuizen zullen deze daarna nog een aantal dagen laten staan zodat zo veel mogelijk mensen een kijkje kunnen nemen.

De datum van Wereld Trombose Dag, 13 oktober, is gekozen omdat dit de geboortedag is van Rudolf Virchow, de Duitse arts en patholoog die de term “trombose” voorstelde en veel artikelen heeft geschreven die aan de basis van onze huidige inzichten staan. Ga voor meer informatie over Wereld Trombose Dag naar WorldThrombosisDay.org.

Arteriële en veneuze trombose
Trombose is het proces waarbij er in het lichaam op onbedoelde plaatsen een bloedstolsel ontstaat en de bloedtoevoer wordt belemmerd. Dit proces kan zowel in arteriën (slagaders) als venen (aders) ontstaan, leidend tot:

• afsluiting in het arteriële deel van de circulatie (arteriële trombose, ook bekend als embolie);
• afsluiting in het veneuze vaatbed (veneuze trombose).

Trombose kan levensbedreigende gevaren opleveren: wanneer dit stolsel in een slagader rond het hart ontstaat kan het een hartinfarct veroorzaken; als trombose in het been ontstaat (diep veneuze trombose, trombosebeen (DVT)) kan het stolsel losraken en via de bloedstroom in de longen terecht komen en een deel van de bloedtoevoer afsluiten (longembolie (LE)). Ook kan een trombus in het hart gevormd worden, wanneer hier deeltjes van afbreken worden de stolsels meegevoerd door de bloedbaan wat kan leiden tot een herseninfarct (beroerte).

Bron: Bayer