Zorgproces borgen met ‘verpleegkundige’ bouwstenen

0
1123

Niet alleen medische gegevens, maar ook de verpleegkundige gegevens van de patiënt kunnen nu eenduidig worden vastgelegd.
De set Generieke overdrachtsgegevens, waarmee medische informatie eenduidig en gestructureerd kan worden vastgelegd, is uitgebreid met 43 verpleegkundige zorginformatiebouwstenen. Deze bouwstenen zijn ontwikkeld door de verpleegkundige beroepsorganisatie V&VN, in samenwerking met de NFU en Nictiz. Het gezamenlijk streven is dat in de toekomst patiënten en zorgverleners altijd en overal beschikken over de benodigde eenduidige gezondheidsinformatie. Dit kan als zorgverleners en patiënten gezondheidsinformatie eenmalig en eenduidig vastleggen.

Zorginformatiebouwstenen
Een zorginformatiebouwsteen beschrijft nauwkeurig wat er over een bepaald item van het zorgproces van de patiënt moet worden vastgelegd. De bouwstenen bestaan uit verschillende informatieblokjes, zoals algemene patiëntkenmerken, (o.a. naam, adres, contactpersonen, gezinssituatie), metingen ter ondersteuning van de zorg (zoals bloeddruk, gewicht, pijnscore) en zorgsituatie (zoals wondzorg, mobiliteit). De informatie die wordt geregistreerd aan de hand van de bouwstenen vormen de basis voor het opstellen van het zorgplan.

Voor leveranciers is het handig om gebruik te maken van de bouwstenen bij de inrichting van EPD’s. Wanneer EPD’s op dezelfde zorginformatiebouwstenen zijn gebaseerd en ingericht, ondersteunt dit de zorgverlener om gemakkelijk de juiste informatie van de patiënt vast te leggen. Ook bevordert het de mogelijkheid tot het gestandaardiseerd uitwisselen van gegevens en interoperabiliteit.

eOverdracht
De basis voor de 43 zogenoemde verpleegkundige zorginformatiebouwstenen is de informatiestandaard ‘eOverdracht’. eOverdracht wordt al in de praktijk gebruikt. Bij de ontwikkeling van de nieuwe verpleegkundige bouwstenen zijn de ervaringen van verpleegkundigen met de eOverdracht en de laatste richtlijnen meegenomen. De 43 verpleegkundige zorginformatiebouwstenen zijn een belangrijke aanvulling op de al beschikbare medische bouwstenen.

Nieuwe versie eOverdracht
De volgende versie van eOverdracht zal gebaseerd zijn op de nieuwe verpleegkundige bouwstenen, zodat dit nog beter aansluit op de overdracht van andere disciplines.

De verpleegkundige zorginformatiebouwstenen zijn beschikbaar in een volledige weergave (pdf) en xmi versie. Meer informatie over de zorginformatiebouwstenen.

NFU

BRONNFU & NictiZ
Vorig artikelMuziek, een waardevol instrument in de Zorg
Volgend artikelNieuw aangrijpingspunt Alzheimer door baanbrekend onderzoek
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.