Vandaag is het wereld Handenwasdag

Array

Global Handwashing Day: wist u dat over handhygiëne met onderzoeken en feiten over hygiëne
Zelfs als hanen niet zichtbaar vuil zijn, kunnen handen miljoenen bacteriën bevatten. Dat goed handen wassen de slechte bacteriën helpt te verwijderen en zo het risico op infecties vermindert, krijgen we al van kinds af aan aangeleerd. Omdat het op 15 oktober voor de negende keer Global Handwashing Day is, werd het tijd voor een ‘best of’ van de interessantste feiten over hygiëne en handen wassen in Nederland.

Gezond zijn begint met goede (hand)hygiëne

  • 61% van de mensen geeft voorkeur aan de handen te drogen met papieren handdoek.
  • 56% van de mensen vergeet de duimen te wassen
  • Onderzoek wijst uit dat de meeste mensen hun handen niet goed wassen slechts 1 op de 10 mannen en 1 op de 5 vrouwen doet het goed
  • Alleen al onder een vingernagel kunnen 3 miljoen bacteriën te vinden zijn.
  • Bacteriën kunnen van 72 uur tot maanden overleven op diverse oppervlakken zoals deurkrukken, werkbanken en vloeren.

Hygiëne in de horeca: een kwestie van reputatie

  • Een schoon toilet wordt door 90% van de bezoekers zelfs als belangrijker ervaren dan een goede service.
  • Driekwart van de ondervraagden geeft aan niet terug te keren naar een restaurant waar de toiletruimte niet schoon is.
  • Gebruik geen geparfumeerde zeep, aangezien deze geurtjes en bacteriën kan overbrengen op voedingsmiddelen.

Hygiëne in de healthcare: een kwestie van mensenlevens

  • Ieder jaar verblijven 4 miljoen patiënten vier dagen extra in het ziekenhuis omdat zij een infectie hebben opgelopen. 37.000 hiervan (1%) overleeft dit niet (bron: ECDC 2011).
  • In 40% van de gevallen worden de infecties veroorzaakt door kruisbesmetting via de handen.
  • De oorzaak van slechte handhygiëne in ziekenhuizen komt vaak door een gebrek aan faciliteiten, kennis, tijd en een slechte kwaliteit van de zeep en/of handdoeken.

Hygiëne op kantoor: een kwestie van respect

  • 40% van de werknemers is niet tevreden over het sanitair op het werk.
  • Voor 16% van de gevallen is dit zelfs zo erg dat zij een wc-bezoek op het werk zelfs geheel vermijden.
  • Doordat maar liefst 47% van de collega’s hun handen niet wast na het toiletbezoek, zitten op een bureau gemiddeld wel 400 keer zoveel bacteriën dan op een toilet.


Maar hoe doe je dat dan, goed handen wassen?

Veel mensen nemen maar 8 seconden de tijd om hun handen te drogen na het wassen. Dat is te kort om de handen echt bacterievrij te maken . Om je handen op de juiste manier schoon te maken, was je ze 30 seconden met voldoende zeep en schoon lauw water. Als je ze daarna droogt met een papieren handdoek verminder je de achtergebleven bacteriën op je handen nog met 76%. Extra tip: verstrengel je vingers tijdens het handen wassen. Zo maak je ook de ruimte tussen je vingers schoon. En vergeet je duimen niet!

Meer weten over handhygiëne? Neem een kijkje op www.tork.nl

Bron: Tork & SCA

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen