Slechts 3:10 prostaatkankerpatiënten doet second opinion

Array

Nog veel onbekend over hoe een second opinion aan te vragen binnen verzekeringspakket
Best Doctors ziet dat de behandeling wijzigt in 41% van de aangevraagde second opinions in Nederland

Vandaag zijn de resultaten bekend gemaakt van een peiling over second opinion onder 689 patiënten, die samen met Best Doctors is gehouden. Onder prostaatkankerpatiënten overwoog slechts een derde dit te doen. Opvallend is dat er nog veel onwetendheid bestaat over het aanvragen van een second opinion, vooral onder prostaatkankerpatiënten.

secondopinion_infographic_prostaat_00001Van de groep prostaatkankerpatiënten, die geen second opinion aanvraagt geeft maar liefst 7 van de 10 aan niet te weten hoe ze dat kunnen doen. Ze hebben ook geen idee of het onderdeel is van hun verzekerde zorg. Aan de andere kant blijkt uit de resultaten dat mensen, die wel een second opinion hebben aangevraagd, daar zeer tevreden over zijn. Belangrijkste redenen voor het aanvragen van een second opinion zijn: vragen naar andere behandelopties, bevestigen van de diagnose, of inwinnen van medisch advies. Rugpatiënten doen dit ook als de behandelresultaten teleurstellend zijn.

Het niet aanvragen van een tweede mening is een gemiste kans, volgens Chris Laarakker van Prostaatkankerstichting.nl. “Mensen denken vaak langer na over het kopen van een koelkast dan de keuze van een arts. Maar juist als er sprake is van meerdere behandelopties is het belangrijk de alternatieven goed af te kunnen wegen en een second opinion aan te vragen.” aldus Chris Laarakker van prostaatkankerstichting.nl. “Helaas denken veel patiënten dat zij de goede band met de behandelend arts beschadigen en dat het bespreken van een second opinion een vorm van wantrouwen zou kunnen zijn. Kanker is echter een dermate ernstige ziekte dat de meeste artsen zelf ook een second opinion zouden overwegen.”

Volgens Léon Kempeneers van Best Doctors, een organisatie die second opinions verzorgt door internationale topspecialisten, is het aanvragen van een second opinion geen overbodige luxe. Uit onderzoek in Nederland tussen 2007 en 2014 blijkt dat in 27% van de gevallen bij consultatie van één van de specialisten uit het netwerk van Best Doctors de diagnose werd herzien. In  41% van de  gevallen werd een andere behandeling geadviseerd. De gemiddelde kostenbesparing door een wijziging van de behandeling is 5.090 euro per patiënt. “De second opinion helpt niet alleen de patiënt, maar ook de behandelend arts ,” aldus Kempeneers.

Meer resultaten staan vermeld in de infographic en op secondopinionjaofnee.nl

ProstaatKankerStichting.nl is de patiëntenorganisatie die lotgenotencontact biedt, voorlichting geeft en de belangen behartigt van mannen met prostaatkanker en hun naasten. De stichting is in 1997 opgericht als Stichting Contactgroep Prostaatkanker met als doelstelling ‘het bevorderen van het lotgenotencontact, het verstrekken van informatie en voorlichting en belangenbehartiging’.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen